Hlavní obsah

Chcete se vrátit ke svému ex? Šest věcí, které vám pomohou s rozhodnutím

Novinky, ald

Jsou lidé, kteří za svým bývalým vztahem dokážou spálit mosty a začnou budovat nové od nuly. A pak jsou tací, kteří neustále doufají, že se s bývalým partnerem či partnerkou dají dohromady a vrátí se do dob, kdy jejich vztah prosperoval. Pokud patříte do druhé skupiny lidí, pak před návratem zvažte šest důležitých bodů, které vám napoví, zda má smysl opět vstoupit do stejné řeky.

Foto: Profimedia.cz

Za každým rozchodem stojí vážný důvod.

Článek

Může fungovat vztah, který už jednou zkrachoval? To je otázka, kterou si ve svém životě položila snad většina z nás. Odpověď ale není jednoznačná, a tak je potřeba myslet na několik důležitých bodů, které nám alespoň zčásti napoví, zda znovuobnovený vztah má šanci na happy end.

1. Vyřešili jste společně to, co vás rozdělilo?

Za každým rozchodem stojí vážný důvod. Pro někoho je to nevěra, pro jiného třeba rozdílné životní hodnoty. Ať už byl důvod rozchodu jakýkoliv, je důležité vědět, zda se tento problém do vašeho vztahu opět nevplíží.

„Pokud páry nezapracovaly na problému, který je rozdělil, je pravděpodobné, že s tímto problémem dříve nebo později budou opět bojovat,“ říká vztahová terapeutka Rachel A. Sussmanová.

Nenechte se omámit sladkými slůvky a raději se racionálně zaměřte na to, co ve vašem vztahu neklapalo. Pokud se domníváte, že váš problém není vyřešený, pak nemá smysl vztah opět oživovat.

Výhody a nevýhody sexu s expartnerem

Styl

2. Vyložte karty na stůl

Komunikace je základ vztahu, a proto je důležité, abyste s bývalým partnerem otevřeně hovořila o tématech, která zprvu nejsou příjemná. Pokuste se vyložit karty na stůl a o to stejné požádejte partnera. Promluvte si, proč vztah nefungoval, co jste dělali špatně, a rozeberte i samotný průběh rozchodu.

Věřte, že díky těmto rozhovorům se zbavíte otazníků, které nad vaším rozchodem visí. A pokud se rozhodnete, že vztah obnovíte, pak alespoň začnete s čistým štítem.

3. Dala jste si dostatek času?

Těsně po rozchodu jsme natolik zklamané a smutné, že bychom partnerovi dokázaly odpustit lusknutím prstu. Vztahová terapeutka ale varuje, že právě toto impulzivní chování nedělá dobrotu.

Mnohem lepší bude, když několik týdnů počkáte a sama si v hlavě srovnáte, zda dotyčnému chcete doopravdy dát druhou šanci.

„Partneři, kteří si po rozchodu dají více prostoru a popřemýšlejí, co mohou zlepšit, mají větší šanci na úspěch,“ říká vztahová terapeutka Rachel A. Sussmanová a dodává, že rychlý návrat k partnerovi je většinou popohnán špatnými důvody nebo osamělostí.

Proč se některé páry opakovaně rozcházejí a dávají dohromady

Vztahy a sex

4. Bojíte se samoty

Žila jste s partnerem několik let a nyní si zvykáte na single život? Věříme, že zrovna nezažíváte příjemné období a se samotou se těžko sžíváte. Přesto byste neměla dopustit, aby právě samota ovlivnila váš návrat k bývalému partnerovi.

„Je to strach. Strach z toho, že budete sama. Strach, že už nikdy nikoho zajímavého nepotkáte. Strach, že tohle byla poslední možnost někoho mít. Strach z randění,“ tvrdí vztahová terapeutka. Zkuste s tímto strachem bojovat a nenechte, aby za vás rozhodoval v partnerském životě.

5. Buďte skeptická

Poprvé vám to nevyšlo, a tak není nic špatného na tom, když k reinkarnaci vztahu budete přistupovat skepticky. Určitě se vyplatí, když se svého bývalého partnera zeptáte na několik otázek typu: „Proč si myslíš, že to tentokrát bude jiné? Můžu ti znovu důvěřovat? V čem chceš na sobě zapracovat? A co očekáváš ode mě?“

I když tyto otázky nejsou příjemné, rozhodně hrají důležitou roli v navázání na partnerský vztah.

Náznaky, že bývalý partner vás chce zpátky

Vztahy a sex

6. Převažovalo to dobré?

V neposlední řadě se zkuste na váš vztah podívat bez zbytečných příkras. „Lidé se často na své ex dívají růžovými brýlemi a pamatují si pouze pozitivní aspekty vztahu,“ vysvětluje psycholožka Cortney Warrenová.

„Selektivně si pamatujeme pouze to, co bylo na bývalém vztahu dobré, protože negativní aspekty vztahu, kvůli kterým došlo k rozchodu, jsou příliš bolestivé a rozrušující,“ dodává psycholožka pro The Oprah Magazine.

Klíčovou roli tedy hraje to, zda ve vztahu převažovaly krásné a spokojené momenty nad těmi méně pozitivními.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám