Hlavní obsah

Výhody a nevýhody sexu s expartnerem

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karanténa nás sice omezuje v pohybu, ale našim myšlenkám dává naopak prostor pro víření. Navíc, možnosti k seznámení jsou poměrně skoupé, a proto zejména nezadaní často přemýšlí nad tím, jaké by to bylo pomilovat se se svým ex. Je to i váš případ? Pak vám sdělíme všechna pro i proti.

Foto: Profimedia.cz

Sex s expartnerem se nemusí vyplatit.

Článek

1. Otupení negativních pocitů

Začněme pozitivy. „Pokud sex proběhne dobře, může to obměkčit negativní emoce, které z rozchodu vyplývají,“ říká psycholog Joel Block pro Women´s Health a dodává, že sex může připomenout hezké chvilky ve vztahu a zamezit tomu, aby se k sobě expartneři chovali ošklivě. Vždy je ale důležité, aby oba byli citově vyrovnaní.

2. Vzrušující zážitek

„Je to lákavé, samozřejmě. Lidé přirozeně touží po pohodlí a předvídatelnosti, zároveň ale vyhledávají nové a vzrušující podněty, takže sex s expřítelem je doslova dvojitý zásah,” říká sexuoložka Jessica O'Reillyová.

3. Zdroj uklidnění

Rozchod dokáže pořádně potrápit psychiku člověka. Mnozí se po něm cítí extrémně osamocení, a to zejména v případě, pokud se svým partnerem sdíleli mnoho času.

Pokud víte, že by váš vztah stejně neměl šanci na úspěch, ale toužíte po fyzickém kontaktu, můžete svého ex zkontaktovat. Musíte si ale být jistí, že stejně jako vy touží pouze po kontaktu, a ne emocionální obnově vztahu.

Karanténa nahrává milostným hrátkám? Opak je pravdou

Vztahy a sex

4. Sázka na jistotu

Pokud jste se svým partnerem strávili nějaký ten čas, je dost možné, že se znáte skrz na skrz, což platí i pro vaše fyzické potřeby. Výhoda sexu s expartnerem proto je, že ví, jakou máte sexuální minulost a co se vám líbí, což pro nové vztahy není zdaleka samozřejmost.

5. Emoční připoutání 

A jaká jsou negativa? Nejzásadnější je rozhodně opětovné emoční připoutání. „Sex sice může proběhnout bez emocionálního připoutání, ale neděje se to často. Zejména pro ženy může být pokračování ve fyzickém vztahu se svým expartnerem frustrující a přinést bolestivé déjà vu,” říká Block.

6. Začarovaný kruh

„Někdy samozřejmě může vést sex k opětovnému navázaní vztahu. Mnohem častější ale je, že i po navázání vztahu se pár opět rozejde. Slepované vztahy zkrátka často nekončí dobře,” říká O'Reillyová. Výzkumy navíc ukazují, že spolehlivým návodem na to, jak se s rozchodem vyrovnat, je pouze čas - sex po rozchodu tento čas jen prodlužuje.

Co dělat, když partner nemá chuť na sex

Vztahy a sex

7. Šlápnutí do vosího hnízda

Porozchodový sex také může rozproudit staré záležitosti a křivdy, které opět přispívají k prodloužení následné doby rekonvalescence.

8. Milostný trojúhelník

„Ačkoliv se může stát, že oba zůstanete po rozchodu sami, a pak na porozchodovém sexu není z hlediska morálky nic špatného, zkušenost praví, že většinou je jeden z páru již v novém vztahu a svoji současnou polovičku tedy podvádí,” říká Block. S takovýmto úletem posléze přicházejí výčitky, nebo dokonce odhalení nevěry, která může vést k zániku nového vztahu.

9. Neschopnost posunu

Každý fyzický kontakt s vaší minulostí může navodit pocit nostalgie, který vám zamezuje v navázání nového vztahu. Pokud se opravdu chcete posunout dál, odstřihněte svého expřítele nekompromisně a snažte se ho držet co nejdál od těla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám