Hlavní obsah

Sedm znaků, které odhalí vaši závislost na partnerovi

Novinky, ald

Nedokážete si představit, že by vás partner opustil? Cítíte se spokojená pouze v momentě, kdy trávíte čas se svou láskou? Na první pohled klasické chování zamilovaného člověka, na ten druhý problém, který se může zvrhnout v závislost na partnerovi.

Foto: Profimedia.cz

Zamilovanost se snadno může proměnit v závislost.

Článek

Když se řekne závislost na lásce, většina z nás jenom nevěřícně zakroutí hlavou. Podle Psychology Today s tímto druhem závislosti bojuje 3 až 10 % populace.

V některých případech jde o lehký průběh, avšak stejně tak existují lidé, které závislost na lásce, potažmo na partnerovi, dohnala do křesla psychologů a psychiatrů. Jaké jsou nejčastější varovné signály, které naznačují, že vaše láska k protějšku není zdravá?

1. Nedokážete být sama

Je logické, že v láskyplném vztahu si jenom stěží dokážeme představit rozchod. Pokud ale trpíte závislostí na partnerovi, pak jste jeho osobou zcela posedlá. Neustále toužíte po osobním kontaktu, případně partnerovi stále píšete a voláte. Už jenom samotná myšlenka na odloučení vám způsobuje úzkost a nervozitu.

„Lidé závislí na partnerovi vypadají velmi nejistě a úzkostně," vysvětluje terapeutka Becky Whetstoneová, která se specializuje právě na závislost na lásce.

Flirt ve vztahu se vyplácí

Vztahy a sex

2. Držíte si emoční odstup

Závislost na lásce se podle Becky Whetstoneové může projevovat dvěma způsoby. Buď posedlostí, nebo vyhýbáním se. Ve druhém případě o partnera naoko nejevíte zájem, avšak hluboko uvnitř sebe cítíte, že bez drahé polovičky nedokážete žít.

„Jde o nekonečný vzorec posedlosti a distancování," míní terapeutka a dodává, že i v tomto případě se závislý bojí samoty a odloučení.

3. Neustále o něm přemýšlíte

Možná si vybavujte televizní seriály, ve kterých závislost na lásce byla zobrazena jako nebezpečný druh chování. Terapeutka Whetstoneová podotýká, že i v reálném životě může závislost na lásce přerůst do pronásledování, stopování či ohrožení dané osoby.

Zároveň se závislost může projevit i neustálým přemýšlením o milovaném člověku. Jde o situace, kdy přemýšlíte, kde se partner nachází, co dělá a jestli se mu po vás stýská.

Klíč ke spokojenému vztahu? Osvojte si pravidlo 80/20

Vztahy a sex

4. Jenom s partnerem se cítíte dobře

Pokud jste závislá na lásce, pak do popředí svého zájmu stavíte pouze partnera a jeho štěstí. Může se tedy stát, že nikdo kromě partnera vás neudělá šťastnou.

„Všechny pozitivní pocity zažíváte jenom díky vašemu vztahu,” tvrdí terapeutka Whetstoneová pro Insider.

Podle ní existují také páry, které jsou „společně závislé”. Tyto vztahy nastávají, když jedna osoba není schopna být soběstačná, nebo se o sebe neumí postarat.

5. Jaký je váš vztah s matkou?

Říkáte si, co má společného vaše matka se závislostí na lásce? Možná se budete divit, jak úzce spolu tato témata souvisí. Jednou z hlavních příčin závislosti na lásce je podle Whetstoneové tzv. „hlad po matce”.

Jednoduše řečeno jde o touhu po bezpodmínečně milující matce, která vám v dětství chyběla. „V současné době přicházíme na to, že téměř všichni závislí na lásce měli ve svém dětství rezervovaný vztah s matkou,” tvrdí terapeutka a dodává, že 100 % jejích klientů mělo v dětství problémy s matkou.

A právě tito lidé se snaží mezeru po matce zaplnit vztahem a neutuchající láskou k někomu jinému.

Zastávat roli obou rodičů neprospívá samoživitelkám ani jejich dětem

Děti

6. Žijete jenom pro partnera

Je jedno, jestli žijete v harmonickém, nebo toxickém vztahu. Váš partner je pro vás Bůh, bez kterého nedokážete žít. Podle Whetstoneové je závislost na partnerovi velmi podobná drogové závislosti. V jednu chvíli víte, že je váš partner špatný, avšak následně ho spatříte a nedokážete si pomoci.

Touha po lásce je tak velká, že když partnera ztratíte, můžete zároveň ztratit i smysl svého života.

7. Nejde o ojedinělé chování

Terapeutka zároveň tvrdí, že mnoho lidí není závislých na konkrétní osobě, nýbrž na samotném pocitu lásky. To v praxi znamená, že závislá osoba si ihned po rozchodu najde nového partnera, ke kterému si opět vytvoří závislý vztah.

„Pokud zjistíte, že tento vzorec chování pasuje i na vás, jde o první krok, díky kterému se můžete zbavit své závislosti,” uzavírá Whetstoneová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám