Článek
Mazanec
INGREDIENCE
- 230 g hladké mouky
 - 100 g polohrubé mouky
 - 70 g másla
 - 60 g cukru
 - 40 g rozinek
 - 20 g droždí
 - 120 ml bio mléka
 - 2 vejce
 - 1 vanilkový cukr
 - kůra z bio citronu
 - mandlové lupínky
 - špetka soli
 
POSTUP:
- Obě mouky smíchejte, ve směsi udělejte důlek, vlijte dvě třetiny mléka a rozdrobte droždí.
 - Postupně zadělejte na těsto, které by mělo mít konzistenci podobnou těstu na lívance.
 - Zaprašte hladkou moukou a nechte odpočinout na teplém místě, dokud kvásek nevzejde.
 - Následně do mísy s kváskem přidejte zbylé mléko, rozpuštěné máslo, cukr, sůl, citronovou kůru a vejce.
 - Vypracujte hladké, nelepivé těsto, zapracujte rozinky a nechte opět 30 minut odležet na teplém místě.
 - Mezitím předehřejte troubu na 160 stupňů.
 - Odpočinuté těsto položte na plech vyložený pečicím papírem, vytvarujte bochánek a nechte přikryté utěrkou kynout ještě minimálně 60 minut.
 - Vykynutý mazanec potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi a navrchu prořízněte do kříže.
 - Pečte asi 40-50 minut dozlatova.
 
Boží milosti

Boží milosti
Naprosto jednoduché a prosté velikonoční cukroví, které bylo součástí prostřených stolů především za dob našich babiček a prababiček.
Nicméně náš recept není až tak úplně klasický, protože jsme ho osvěžili trochou bílého vína. Kyselá chuť je totiž nepostradatelná, jinak bychom cítili jenom sladkost.
INGREDIENCE
- 250 g hladké mouky
 - 50 g másla
 - 50 g krupicového cukru
 - 50 g zakysané smetany
 - 2x žloutek
 - 2 lžíce bílého vína
 - špetka citronové kůry
 - na smažení: 200 g oleje nebo sádla
 - na obalení: 80 g moučkového nebo vanilkového cukru
 
POSTUP:
- Máslo nechte odstát v pokojové teplotě, smíchejte se všemi ingrediencemi a uhněťte těsto.
 - Těsto nechejte odpočinout v lednici pod fólií 30 min.
 - Z těsta vyválejte plát a vykrájejte obdélníčky, které uprostřed nakrojte.
 - Smažte dozlatova v oleji nebo na sádle.
 - Ještě teplé boží milosti obalte v moučkovém nebo vanilkovém cukru.
 
Tip: Během smažení by se měly boží milosti nafouknout. Pokud se to nedaří, na chvilku je přiklopte pokličkou. A místo bílého vína můžete do těsta použít tuzemák.
Velikonoční beránek s vaječným koňakem

Velikonoční beránek
INGREDIENCE
- 30 dkg bio hladké špaldové mouky
 - 4 vejce
 - 15 dkg moučkového cukru
 - 1 balíček vanilkového cukru
 - 1 lžíce citronové kůry
 - 2 dl slunečnicového oleje
 - 1 dl vaječného koňaku
 - 5 dkg kukuřičného škrobu
 - 1/2 balíčku kypřicího prášku do pečiva
 - máslo a hrubá nebo polohrubá mouka do formy
 
POSTUP:
- Celá vejce, cukry, olej a kůru šlehejte metlou dvě minuty, přilijte koňak a šlehejte minutu.
 - Do mouky přimíchejte prášek do pečiva a společně s kukuřičným škrobem přimíchejte do těsta nejdříve měchačkou, pak použijte metlu.
 - Těsto vlijte do máslem vymazané a moukou vysypané velké formy na beránka. Forma má 17 x 30 cm.
 - Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 60 minut. Vždy píchněte do těsta špejlí nebo párátkem, když se těsto nepřilepí, je upečeno.
 - Hned vyklopte na mřížku a nechte vychladnout.
 
Mrkvové cupcaky

Mrkvové cupcaky
INGREDIENCE
- 180 g hladké mouky
 - 2 lžičky mleté skořice
 - 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
 - 2 lžíce medu
 - 70 ml kokosového oleje
 - 1 vanilkový cukr
 - 100 ml mléka
 - 2 ks vejce
 - 120 g nastrouhané mrkve najemno
 
Na krém
- 120 g neochucené lučiny
 - 250 g polotučného tvarohu
 - 3 lžíce moučkového cukru
 - 1 vanilkový moučkový cukr
 
POSTUP:
- Troubu předehřejte na 170 °C.
 - Do velké mísy prosejte mouku, přidejte skořici a prášek do pečiva a důkladně promíchejte.
 - V menší misce vyšlehejte med, olej, vanilkový cukr, mléko a vejce.
 - Obsah menší misky přilijte do mísy s moukou.
 - Směs spojte dohromady a přidejte nastrouhanou mrkev.
 - Míchejte, dokud se vše důkladně nepropojí.
 - Těsto rozdělte do dvanácti formiček na muffiny a dejte péct.
 - Pečte 20-25 minut. Zda je těsto dostatečně propečené, otestujte špejlí.
 - Suroviny na krém dejte do misky a vyšlehejte do hladka.
 - Krém naneste na muffiny zdobícím sáčkem s řezanou trubičkou.
 - K dekoraci použijte marcipán nebo hotové zdobení.
 
Velikonoční cupcaky

Velikonoční cupcake
INGREDIENCE
- 150 g třtinového cukru
 - 150 ml oleje
 - 2 vejce
 - 150 g najemno nastrouhané mrkve
 - 120 g hladké mouky
 - 80 g pekanové mouky Alika
 - 1 lžička prášku do pečiva
 - 1 lžička jedlé sody
 - 1 lžička skořice
 
Na krém
- 300 g čerstvého smetanového sýra
 - 90 g smetany ke šlehání
 - 60 g cukru moučka
 - 1 lžíce citronové šťávy (nebo podle chuti)
 
Na zdobení
- strouhaný kokos
 - mandle v čokoládě
 
POSTUP:
- V míse metličkou promíchejte cukr, olej a vajíčka, přidejte mrkev.
 - Zvlášť smíchejte hladkou mouku, mleté ořechy, prášek do pečiva, sodu a skořici, vše přidejte do tekuté směsi a krátce promíchejte, aby se suroviny spojily.
 - Troubu předehřejte na 180 °C.
 - Formu na 12 muffinů vyložte papírovými košíčky a těsto do nich rovnoměrně rozdělte.
 - Cupcakes pečte asi 20 minut, testujte špejlí.
 - Nechte vychladnout na mřížce.
 - Sýr, smetanu, cukr a citronovou šťávu vyšlehejte na pevný krém.
 - Krém přendejte do sáčku s kulatou zdobící špičkou a na cupcakes nastříkejte krémová hnízdečka.
 - Každé obalte v kokosu a doprostřed posaďte cukrová vajíčka.
 
Velikonoční mrkvový cheesecake

Velikonoční mrkvový cheesecake
INGREDIENCE (forma o průměru 24 cm)
Korpus
- 200 g karamelových sušenek
 - 50 g mletých pekanových ořechů
 - 50 g jemně nastrouhané mrkve
 - 40 g rozpuštěného másla
 
Náplň
- 700 g čerstvého smetanového sýra
 - 200 g zakysané smetany
 - 150 g cukru krystal
 - 1 lžíce citronové šťávy
 - 1 lžička citronové kůry
 - 1 lžička vanilkového extraktu
 - 3 vejce
 - 3 lžíce hladké mouky
 
Na ozdobu
- 150 g čerstvého smetanového sýra
 - 30 g smetany ke šlehání
 - 30 g cukru moučka
 - 1 lžička citronové šťávy
 - Haribo Jelly Beans
 
POSTUP:
- Troubu předehřejte na 180 °C.
 - Dno kulaté otevírací formy vyložte pečicím papírem, boky vymažte máslem. Sušenky rozdrťte najemno a smíchejte s ořechy, mrkví a rozpuštěným máslem.
 - Poté směs natlačte do formy tak, aby dno bylo rovnoměrně pokryté, a dejte na 10 minut předpéct.
 - Připravte si krémovou náplň. V mixéru na nízké otáčky prošlehejte sýr, zakysanou smetanu, cukr, citronovou šťávu a kůru a vanilkový extrakt. Po jednom zašlehejte vajíčka a po lžících i mouku. Krém nalijte na předpečený korpus a uhlaďte stěrkou.
 - Troubu zeslabte na 150 °C. Formu dejte na prostřední mřížku a pod ní hlubší pekáček, do kterého nalijte vroucí vodu.
 - Cheesecake pečte cca 55-60 minut, střed by měl být skoro ztuhlý a jenom mírně se chvět, když formou lehce zahýbete.
 - Poté ho nechte hodinu odpočívat ve vypnuté troubě, a nakonec několik hodin vychlaďte v lednici.
 - Sýr, smetanu, cukr moučka a citronovou šťávu vyšlehejte na pevný krém, přendejte do sáčku s řezanou zdobící špičkou a na cheesecake ho ozdobně navrstvěte.
 - Dozdobte bonbóny, jedlými květy či mrkvovými spirálkami.
 
Velikonoční kuřátka s džemem

Kynutá velikonoční kuřátka
INGREDIENCE
- 500 g hladké mouky
 - 1 ks droždí sušené
 - 120 g cukru krupice
 - 1 ks vanilkový cukr
 - 2,5 dl mléka
 - 50 g rozpuštěného másla
 - 1 vejce
 - 1 žloutek
 - špetka soli
 - Extra džem rybízový
 - na ozdobu: brusinky či rozinky, slunečnicová semínka či kousek mandle
 
POSTUP:
- Do velké mísy dejte prosátou mouku, udělejte do ní důlek a do něj nasypejte droždí.
 - Přidejte lžičku cukru, a nakonec zalijte trochou vlažného mléka.
 - Přikryjte utěrkou a nechejte v teple vzejít kvásek na dvojnásobek původního objemu.
 - K vyběhnutému kvásku přilijte zbytek vlažného mléka s rozpuštěným máslem, vejce se žloutkem a špetku soli.
 - Vařečkou či kuchyňským robotem vypracujte hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy. Vypracované těsto poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechejte alespoň hodinu kynout. Nesmíte zapomenout těsto v průběhu kynutí přetužovat (znovu propracovat).
 - Z vykynutého těsta vyválejte hada a rozkrojte na stejné díly.
 - Ty pak prsty roztáhněte a doprostřed naplňte lžičkou džemu a dobře uzavřete. To bude tělíčko.
 - Připravte si ještě menší kuličky na hlavičky. Z boku dejte kousky brusinky či rozinky a jako zobáček použijte slunečnicové semínko nebo kousek mandle.
 - Potřete tukem a pečte na 180 °C dozlatova. Ihned po vyndání z trouby potřete máslem, aby bylo těsto více vláčné.
 




