Hlavní obsah

Tajemství dokonalého svařáku

Svařené víno je symbolem Vánoc, ale i celého zimního období. Jak si připravit jeho nejlepší verzi v pohodlí vašeho domova?

Foto: Profimedia.cz

Svařené víno je oblíbeným nápojem.

Článek

Legenda praví, že svařené víno vzniklo u starých Řeků jako způsob, jak spotřebovat zbytky vína a zabránit plýtvání. S Vánocemi se začalo spojovat až ve viktoriánské éře. Dnes je svařené víno oblíbené napříč kontinenty a podává se jak v horských hospodách, tak v luxusních městských barech. Jak si v pohodlí domova připravit jeho nejlepší verzi?

Jaké víno zvolit?

Od starověku až po současnost platí jedno pravidlo, pokud jde o svařené víno, začněte s levným základem. Díky dochucování a slazení není potřeba sahat do zásob kvalitních ročníků. Naopak.

„Vyberte si víno, které byste si otevřeli kdykoliv v týdnu. Rozhodně by nemělo jít o lahev, kterou si schováváte na výročí nebo narozeniny. Když máte pochybnosti, vyberte si víno, které se rozlévá po skleničce,“ radí barmanka Monica Collinsová pro Huffington post. Mějte jen na paměti, že teplota zesílí chuť vína, takže nepoužívejte to, které vám nechutná.

Co se týče samotné chuti vína, vsaďte na suché. „Sladké víno by mohlo narušit balanc. Nezapomeňte, že sladkost svařenému vínu dodá cukr i ovoce,“ radí odborník na vína Gary Wallach.

Za nejlepší svařák roku si zájemci musejí připlatit. A pořádně

Muži

V případě, že rádi experimentujete, vyzkoušejte svařák z bílého vína. „Lidé si obvykle představují červené víno jako základ pro svařené víno, ale suchá, kyselá bílá vína jsou osvěžující alternativou. Stačí zvolit ryzlink rýnský, přidat trochu cukru a přidat brandy a kardamon,“ říká Collinsová.

Jaké koření zvolit?

Ostatně právě koření je pravděpodobně nejkreativnější částí výroby svařeného vína. Nejčastěji používané koření jsou skořice, badyán, nové koření a hřebíček, ale můžete si také pohrát s čerstvým zázvorem, muškátovým oříškem, vanilkovými lusky a podobně.

Držte se ale celého koření, ne mletého, které je příliš silné, a navíc působí ve svařáku nevzhledně. „Pro více chuti můžete vyzkoušet koření na chvíli opéct. Skořice, muškátový oříšek i hřebíček pak pustí více hlubších tónů,“ radí Wallach.

Recepty na vánoční cukroví s ořechy

Vánoce

Při podávání je můžete scedit pomocí sítka nebo je nechat v nápoji. Pokud ale máte větší objev vína v hrnci, koření raději vyndejte. „Pokud použijete sušené koření a bylinky, přidáte do vína extra tanin, které již obsahuje. Při dlouhém působení to pak může narušit chuť,“ říká barman Robert Kidd.

Kolik cukru?

I když patříte mezi milovníky suchého vína, věřte, že svařák se bez cukru neobejde. Množství záleží na vlastních preferencích. Začněte s málem a postupně podle chuti přidávejte.

Pokud se snažíte vypustit cukr ze svého jídelníčku, můžete zvolit i jiné alternativy. Svoji práci odvedou i sladidla, ale nejvyváženější chuť získáte pomocí přírodních přísad, jako je med, agáve nebo bylinkový sirup.

Vánoční skořicové hvězdičky podle cukrářky Mirky van Gils Slavíkové

Vánoce

Svůj drink pak můžete odlehčit pomocí ovoce. Přidat můžete pomeranče, jiné citrusy, brusinky, ostružiny, jablko, ale i jiné plody.

Přidejte vylepšovač

Svařené víno často obsahuje i štědrou dávku brandy nebo likéru. Záleží ale jen na vás, jestli se rozhodnete pro silnější obdobu tohoto nápoje nebo ne. Skvěle funguje například jablečná pálenka nebo jiné druhy ovocných pálenek. Použít můžete také pomerančový likér. V každém případě ale zvolte alkohol, který vám chutná a je kvalitní, protože i zde platí, že s teplem se umocní chuť.

Pozor na var

Při ohřívání pak dejte pozor na samotnou teplotu. Při ohřívání na varné desce platí, že byste se měli držet nízkých stupňů. Z vína by se mělo lehce kouřit, ale nemělo by se vařit, natož bublat. Co se týče délky vaření, nechte víno na plotně alespoň deset minut, klidně ale déle.

Reklama

Související témata:

Související články

Recepty z ryze podzimních surovin

Soulad barev, chutí a vůní s velkým podílem ryze podzimních surovin vytvořil šéfkuchař restaurace Soyka ve Špindlerově Mlýně Martin Frýba.

Recepty na vánoční cukroví s ořechy

Pokud milujete oříšky, pak zajisté oceníte netradiční recepty na vánoční cukroví s ořechy a se stále oblíbenějšími oříškovými pomazánkami.

Výběr článků

Načítám