Hlavní obsah

Recepty na vánoční cukroví s ořechy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud milujete oříšky, pak zajisté oceníte netradiční recepty na vánoční cukroví s ořechy a se stále oblíbenějšími oříškovými pomazánkami.

Foto: Zdravé stravování

Masarykovo cukroví

Článek

 Masarykovo cukroví

INGREDIENCE

  • 500 g špaldové mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 350 g másla
  • 100 g žloutků
  • 300 g lískových (bez slupky), nebo pistáciových ořechů
  • 10 g kakaa

POSTUP:

  1. Ořechy namočíme do vody, aby změkly.
  2. Jakmile můžeme ořech lehce překrojit nožem, scedíme.
  3. Žloutky vyšleháme s cukrem a zapracujeme máslo, mouku, kakao a ořechy.
  4. Vytvoříme 2 válce, které zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočinout v ledničce.
  5. Nakrájíme na zhruba centimetrové plátky, které vyskládáme na pečicí papír a pečeme na 170 °C asi 10 minut, než cukroví zrůžoví.

Recept na ořechové pracny podle uznávaného cukráře

Vánoce

Linecké s pistáciovým krémem (cca 40-45 ks)

Foto: KK

Linecké s pistáciovým krémem

INGREDIENCE na těsto

  • 210 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 50 g cukru krupice
  • 20 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • semínka z vanilkového lusku nebo vanilkový extrakt
  • 1/2 lžičky najemno nastrouhané citrónové kůry

Na krém

  • 75 g másla pokojové teploty
  • 50 g cukru krupice
  • 100 g pistáciového krému KK

Na dokončení

  •  hořká nebo mléčná čokoláda
  • 1-2 lžíce smetany ke šlehání
  • pistácie

 POSTUP:

  1. Z hladké mouky, másla, cukru krupice, moučkového cukru, žloutku, semínek vanilkového lusku a citrónové kůry uhněteme těsto. Můžeme použít robota s nástavcem typu „K“, se kterým se těsto dobře vypracuje.
  2. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme ho minimálně dvě hodiny, ale nejlépe do druhého dne, odpočinout v lednici.
  3. Těsto si vyndáme z lednice, necháme pár minut v pokojové teplotě povolit a na válu ho vyválíme na cca 2-3 mm silný plát.
  4. Z těsta vykrajujeme tvary podle vlastního výběru (např. stromečky a srdíčka).
  5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 8-9 minut. 
  6. Mezitím si připravíme náplň. Máslo si s cukrem dáme do mísy a necháme ho šlehat, než nám minimálně zdvojnásobí objem a zbělá. Trvá to několik minut. Poté přidáme pistáciový krém a vše společně prošleháme.
  7. Hotové linecké cukroví namažeme krémem a slepíme.
  8. Nakonec namočíme roh stromečku nebo půlku srdíčka v rozpuštěné čokoládě rozmíchané se smetanou ke šlehání.
  9. Čokoládu posypeme nasekanými pistáciemi.

Recepty na vanilkové rohlíčky s ořechy a mandlemi

Vánoce

Pařížské rohlíčky trochu jinak

INGREDIENCE na těsto

  • 300 g mletých vlašských ořechů
  • 300 g moučkového cukru
  • 100 g hrubé mouky
  • 2 ks vajec

Na krém

  • 2 ks vajec
  • 60 g moučkového cukru
  • 5 lžic Kafánka (kávový cukr z kvalitního třtinového cukru, espressa a vody)
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 250 g másla
  • rum podle chuti

Na polevu

  • 150 g čokolády na vaření
  • 75 g tuku

POSTUP:

  1. Nejprve si připravíme těsto:  Všechny suroviny smícháme dohromady. Jestliže je těsto moc lepkavé, může přisypat trochu hrubé mouky. 
  2. Těsto pak necháme den odležet.
  3. Poté si připravíme krém: vejce, moučkový a vanilkový cukr šleháme ve vodní lázni asi 20 minut.
  4. Přidáme 5 lžic Kafánka a promícháme. 
  5. Poté necháme vychladnout. 
  6. Následně si vyšleháme máslo a zašleháme vychladlou vaječnou hmotu. 
  7. Nakonec přidáme rum dle chuti.
  8. Následně vyválíme těsto na tloušťku asi 5 až 8 mm a vykrájíme z něj rohlíčky, které pečeme na 170 stupňů dozlatova – stačí jim chvilka – nutné sledovat troubu. 
  9. Jakmile nám rohlíčky vychladnou, nastříkáme na ně krém pomocí dortového zdobítka.
  10. Následně je necháme ztuhnout v lednici. 
  11. Nakonec je polijeme čokoládovou polevou – rozpuštěnou čokoládou s tukem ve vodní lázni.

Kokosové kuličky Rafaelo. Recepty na cukroví oblíbené nejen na Vánoce

Vánoce

Křehké kaštanové slepované sušenky s lískooříškovou pomazánkou

Foto: Nuttela

Křehké kaštanové slepované sušenky s lískooříškovou pomazánkou

INGREDIENCE

  • 200 g hladké mouky
  • 50 g kaštanové mouky
  • 50 g mandlové mouky
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 80 g jemného třtinového cukru
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 200 g másla
  • 2 žloutky
  • 150 g oříškové pomazánky

POSTUP:

  1. Na vál prosejeme všechny druhy mouky, přidáme třtinový a vanilkový cukr, prášek do pečiva, studené máslo a žloutky.
  2. Uhněteme těsto, zabalíme jej do potravinové fólie a vložíme do lednice minimálně na 2 hodiny odpočinout.
  3. Poté těsto vyválíme na tloušťku asi 5 mm. Vánočními vykrajovátky vyřízneme preferované tvary, které pokládáme na plech vyložený papírem na pečení.
  4. Pečeme dozlatova při teplotě 180 ºC asi 15 minut.
  5. Vychladlé sušenky slepujeme pomazánkou. 

Mohlo by se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky a nápoje

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám