Hlavní obsah

Sedm potravinových předsevzetí odborníků na výživu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina novoročních předsevzetí se nedožije ani konce ledna. Na vině jsou přehnané nároky, ale také slabá vůle. Proč to letos nezjednodušit? Odlehčete jídelníček a inspirujte se předsevzetími od těch nejpovolanějších odborníků na zdravou výživu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

1. Ovládněte svoji mysl

Registrovaná dietoložka Marissa Meshulamová pro HuffPost řekla, že by si přála, aby lidé přemýšleli o jídle jako požitku. „Přístup vše nebo nic je špatně. Stejně tak jako nelze kompenzovat den přejídání dnem půstu. Neměli bychom o jídle smýšlet jako o zločinci. Klidně si dopřejte jídlo, které milujete, bez výčitek. Zbytek dne se jen snažte jíst zdravěji,“ říká.

Stejný názor sdílí i dietoložka Vicki Shanta Retelnyová. „Najděte radost ve vaření. Smiřte se s potravinami, které vám chutnají, ačkoliv nejsou příliš zdravé, a naučte se s nimi pracovat. Namísto toho, abyste se soustředili na to, čemu se vyhnout, zaměřte se letos na přidání velkého množství plnohodnotných potravin do svého jídelního repertoáru,“ říká.

Předsevzetí, která se vyplatí především kvůli zdraví

Žena

„Rozhodněte se, že přestanete přemýšlet nad svými stravovacími možnostmi, které vás okrádají o skutečnou přítomnost,“ přidává se dietoložka Amanda Frankenyová.

„Zamyslete se nad svým stravovacím chováním, zpochybňujte své iracionální nebo negativní myšlenky a jděte dál. Je to proces, ale jen tak získáte zdravé sebevědomí ve vašem stravování,“ dodává.

2. Jezte více rostlinné stravy

„Rostlinná strava je extrémně bohatá na živiny a obsahuje spoustu antioxidantů, které udržují naše buňky zdravé. Vždy doporučuji, aby alespoň polovinu jídla na talíři tvořily rostliny. Nejlépe čerstvé, ale mohou být i mražené nebo sušené,“ říká Meshulamová.

„Je patetické, že nejíme dostatek ovoce a zeleniny, když snižují riziko onemocnění i smrti. Proč hledat a kontrolovat na etiketě jiných výrobků jejich složení, když v oddělení ovoce zeleniny nemusíte zkoumat nic,“ říká dietoložka Barbara Ruhsová.

3. Založte si zahradu

Pokud jste se rozhodli jíst více rostlin, nejjednodušší způsob, jak to udělat, je založit si vlastní zahradu, záhon, nebo jen umístit na balkon či parapet květináče s bylinkami. „Nemusíte začínat s velkým prostorem a konkurovat farmářským trhům. Postačí i několik okenních truhlíků nebo rostlina rajčete v květináči,“ říká dietoložka Jerlyn Jonesová.

Prvním krokem je přijít na to, co chcete pěstovat a při nákupu semínek se nezapomeňte zeptat, jaké podmínky vyžadují.

Potraviny, které pomohou zklidnit pálení žáhy

Zdraví

4. Zařaďte do své stravy mořské plody

Pokud hledáte dokonalý zdroj bílkovin, vsaďte na mořské poldy, které jsou plné živin, jako jsou omega-3 mastné kyseliny, selen či vitamin D. Tyto živiny se navíc v běžných potravinách příliš často nevyskytují, a to je to, co z mořských plodů dělá superpotravinou budoucnosti.

5. Dejte jídlu důležitost

Schopnost multitaskingu se v dnešní době přeceňuje. Pravdou je, že bychom měli věnovat více vědomé pozornosti činnostem, které v dané chvíli děláme.

„Roztržitá konzumace jídla, při které odepisujeme na e-maily či sledujeme seriál, vede ke zbytečnému přejídání a příjmu až o 25 % kalorií více. Věnujte proto jídlu svoji plnou pozornost a naslouchejte svému tělu,“ říká Meshulamová.

6. Věnujte pozornost původu potravin

Pokládejte si otázky jako: Pochází výrobek od místních farmářů? Za jakých podmínek vznikal nebo kde se produkt vyrábí? Pokud se vám dostane příznivé odpovědi, budete vědět, že svými penězi podporujte produkty, které za to opravdu stojí.

Domácí práce jako klíč k vitálnímu stáří

Zdraví

7. Vyzkoušejte nápoje bez alkoholu

Nejen, že je alkohol ve velké míře zdraví škodlivý, ale obsahuje také velké množství kalorií. Vyzkoušejte proto místo něj zdravé alternativy bez alkoholu.

Příkladem může být například kombucha, což je lehce perlivý fermentovaný nápoj vzniklý z oslazeného černého nebo zeleného čaje, který je užíván jako funkční potravina.

Reklama

Související články

I falešný smích dokáže pomoci při úzkostech

Smích je nejlepší lék. Věta, kterou alespoň jednou za život slyšel každý z nás. O to překvapivější je, že staví na reálných poznatcích. Vědci totiž zjistili,...

Výběr článků

Načítám