Hlavní obsah

Nezdravé jídlo by mohlo mít na obalech stejné varování jako cigarety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezdravé potraviny by podle vědců měly dostat stejné varovné štítky, jaké jsou umístěné například na tabákových výrobcích. Konzumace ultra zpracovaných potravin plných cukru, tuku a soli totiž vede k obezitě a s ní souvisejícím přidruženým nemocem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Studie zveřejněná v BMJ Global Health uvedla, že ultra zpracované potraviny jsou pro lidstvo novým druhem tabáku a musí se začít označovat podobným druhem varovných štítků. V současné době jsou tzv. semaforové štítky pro potraviny v Evropě dobrovolné.

Model pětibarevného semaforu, o kterém se v Evropské unii mluví jako o systému Nutri-Score, vznikl v roce 2017 ve Francii. Od té doby jej na základě dobrovolnosti přijala řada států, jako jsou Německo, Velká Británie, Belgie, Nizozemsko či Španělsko, ale i nadnárodních firem, například Nestlé, Danone či Kellogg.

Obezita ničí životy. Ale dá se porazit

Styl

Jednoduchý pětibarevný semafor s písmeny A až E jednoduše indikuje, nakolik je potravina plná soli, cukrů a tuků. Červená zjednodušeně značí nezdravé a zelená zdravé potraviny.

Foto: Profimedia.cz

Podle odborníků model pětibarevného semaforu nestačí.

Podle odborníků je ale potřeba umístit na ultra zpracované potraviny i stejné štítky s varováním, jaké jsou na tabákových výrobcích. Obsahovat by měly varování i doprovodný odstrašující obrázek.

Například krabička se sušenkami by podle nich měla obsahovat text s upozorněním, že tento výrobek je vysoce zpracovaný a obsahuje vysoký obsah soli, cukru nebo tuku.

Zdravé mlsání, po kterém nepřiberete

Zdraví

Většina obyvatelstva si totiž nezdravé potraviny spojuje s pozitivními emocemi díky pečlivě promyšlenému marketingu mnohých firem, které na naše pocity působí již celá desetiletí.

Vedoucí autorka Trish Cotterová z newyorské veřejné zdravotnické charitativní organizace Vital Strategies řekla pro Daily Mail: „Průmyslové zpracování, stejně jako koktejl přísad, příchutí, emulgátorů a barviv, které výrobek obsahuje, aby mu dodaly chuť a texturu, činí konečný produkt vysoce chutným a potenciálně návykovým, což opět vede ke špatným stravovacím návykům.“

Toužíte zhubnout? Pak zapomeňte na nápoje a pochoutky s umělými sladidly

Zdraví

„Tento typ produktů nás vystavuje větším zdravotním rizikům, jako například onemocnění cukrovkou 2. typu, srdečním chorobám, mrtvici, depresi, a dokonce i smrti,” dodává.

Ultra zpracované potraviny jsou obecně definovány jako ty, které jsou připravené k přímé konzumaci, mají dlouhodobou trvanlivost a obsahují více než pět složek.

Průměrný Brit získává téměř polovinu kalorií z těchto potravin, což přispívá k prudce rostoucí míře obezity.

Reklama

Související články

Obezita ničí životy. Ale dá se porazit

Obezita se definuje jako stav, ve kterém přirozená energetická rezerva člověka uložená v tukové tkáni stoupla nad obvyklou úroveň a poškozuje zdraví. Nejde...

Zdravé mlsání, po kterém nepřiberete

Nedokážete odolat chutím na sladké, které se během chladných měsíců ještě zvyšují? Máme pro vás dobrou zprávu. Pokud se jedná o přirozené sacharidy, a navíc...

Výběr článků

Načítám