Hlavní obsah

Předsevzetí, která se vyplatí především kvůli zdraví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máme za sebou další rok, kdy naše imunita a celkové zdraví sehrávalo v našich životech tu nejdůležitější roli. Starat se o své zdraví by tak pro nás všechny mělo být samozřejmostí. Bohužel tomu tak stále není, celá řada z nás, co se týče svého vlastního zdraví a především prevence, mnoho věcí podceňuje. Je tak nejvyšší čas to změnit a pomoci nám k tomu může právě novoroční předsevzetí.

Foto: Profimedia.cz

Mezi ty nejčastější přání patří zhubnut, zdravě jíst a více se věnovat aktivnímu pohybu.

Článek

1. Zhubnout, zdravě jíst a více se hýbat

Mezi nejčastější přání patří zhubnut, zdravě jíst a více se věnovat aktivnímu pohybu.

„Dodržovaní takzvaných režimových opatření je základním krokem k úspěšnému zvládání rizikových faktorů nejen kardiovaskulárních onemocnění. Změna jídelníčku, zvýšení fyzické aktivity a redukce tělesné hmotnosti jsou nedílnou součástí úspěšné léčby,“ upozorňuje profesor Miroslav Souček, garant projektu Srdce v hlavě.

Snažte si ale hned od začátku dávat reálné a dosažitelné cíle. Pokud nejste zvyklí pravidelně sportovat, je nanejvýš pravděpodobné, že si po několika náročných sportovních seancích začnete hledat výmluvu, proč to nejde. Stejně tak náhlý přechod od tučné stravy k přísné zeleninové dietě pravděpodobně skončí neslavně.

Obezita ničí životy. Ale dá se porazit

Styl

Snažte se proto svá předsevzetí do svého běžného režimu zařazovat postupně.  Namísto jízdy výtahem vyjděte po schodech. Místo krátké jízdy autem na nákup se projděte pěšky.

„Běžný denní pohyb spaluje nejvíce energie. V dnešní době je opravdu velkým problémem to, že řada lidí přijede do práce autem, vyjede do kanceláře výtahem, celý den sedí na místě a to samé opakuje večer. I když třeba večer obstarají rodinu, výdej je moc malý. Člověk, když celý den sedí, tak energie vydává opravdu velmi málo. U lidí, kteří mají sedavé zaměstnání, je proto vhodné dbát na pravidelné vstávání ze židle, dobré je jít se na chvilku projít nebo protáhnout a soustředit se na to, aby takto navyšovali běžný denní pohyb,“ dodává nutriční specialistka Monika Bartolomějová z kliniky Nutriadapt.

K obědu si dejte menší porci, v restauraci si objednejte namísto vepřové krkovice raději lososa. Do kávy méně cukru a do polévky o špetku soli méně.

Vyčleňte si ve svém časovém rozvrhu pravidelné okénko pro aktivní pohyb a to důsledně dodržujte. Velkým množstvím drobných změn ve svém životě tak docílíte kýženého cíle, aniž byste se zasekli na své cestě hned na začátku.

2. Nezapomínat na preventivní vyšetření

„Vzpomenout si na rady svého lékaře a zařadit pravidelné lékařské návštěvy do svých novoročních plánů je to nejlepší, co můžete na přelomu roku udělat, a to bez ohledu na věk. Váš lékař vám na kontrolních vyšetřeních dá tu nejlepší zpětnou vazbu o vašem zdravotním stavu.

Důležité je to především pokud trpíte na vysoký cholesterol či tlak. U těchto pacientů je totiž riziko infarktu až třínásobně vyšší než u zdravé populace,“ dodává profesor Souček.

Tři důležité věci, které by ženy nad 45 let neměly podceňovat

Zdraví

Podobně důležité jsou ale i pravidelné návštěvy u specialistů, jako jsou gynekologové, urologové, oční lékaři či zubaři apod.

Pravidelné návštěvy zejména praktického lékaře navíc mohou být i příležitostí, jak své úspěchy v dodržování zdravotních předsevzetí monitorovat. Správně změřený krevní tlak, kontrola váhy a laboratorní výsledky krevních tuků prozradí o našem chování mnohé.

Preventivní vyšetření: Na co máte nárok
Každý dospělý člověk má jednou za dva roky nárok na prohlídku u praktického lékaře hrazenou zdravotní pojišťovnou. Její standardní součástí je základní chemické vyšetření moči, které může odhalit onemocnění ledvin a močových cest nebo diabetes. Rozbor krve bývá preventivně prováděn v delších časových odstupech, často záleží na rodinné anamnéze a případných potížích.Běžnou součástí vyšetření krve je tzv. krevní obraz, který určuje počet, velikost a další vlastnosti červených a bílých krvinek a krevních destiček. Z těchto údajů dokážou lékaři nejen diagnostikovat případné poruchy krvetvorby a nemoci krve, ale i chronické záněty, infekční choroby či autoimunitní onemocnění.Díky moderním metodám je z krve možné také předpovědět, jaké choroby pacientovi potenciálně hrozí. „V poslední době dochází k rozvoji molekulárně genetických metod, které spočívají v analýze pacientovy DNA. Díky tomu lze odhalit genové mutace, které jsou zodpovědné za dědičná onemocnění či predispozice k určitým chorobám,“ vysvětluje lékařka Kateřina Pinterová z laboratoře Synlab.Od 50 let výše je součástí preventivního vyšetření i kontrola stolice na okultní krvácení. Jedná se o jednoduchý a bezbolestný test, který chemicky odhalí stopy krve. Ty mohou signalizovat patologický proces ve střevech, nejčastěji zhoubný nádor střeva již ve velmi časném, dobře léčitelném stadiu. Jelikož ale přibývá mladších lidí s rakovinou tlustého střeva, lékaři dnes doporučují nechat si udělat toto vyšetření již po čtyřicítce.
Další důležité vyšetření krve
Ženám v plodném věku se doporučuje vyšetření metabolismu železa, neboť ženský organismus potřebuje kvůli menstruačnímu cyklu dvakrát tolik železa než ten mužský.Muži starší 50 let patří do rizikové skupiny, kterou postihuje karcinom prostaty. Proto by si měli nechat jednoduchým krevním testem vyšetřit PHI, tzv. index zdravé prostaty.Pokud trpíte neobjasněnými zdravotními potížemi, například jste dlouhodobě unavení nebo máte střevní problémy a nedokážete se dopátrat příčiny, doporučuje se krevní vyšetření funkce štítné žlázy, alergie na lepek a další potravinové alergeny.Z krve si můžete nechat diagnostikovat také hladinu vápníku, hořčíku či vitaminu D. Dostatek tohoto vitaminu není totiž zásadní jen pro zdravé kosti a klouby, ale má souvislost i s poruchami imunity.

3. Minimalizace stresu a dostatek odpočinku a spánku

Stres velmi negativně ovlivňuje zdraví střev, což přispívá k celé řadě onemocnění. Snažte se tedy dělat vše pro minimalizaci stresu, a pokud se vám to nebude zcela dařit, pak se snažte vše vyvažovat dostatkem odpočinku. Sáhněte po knize, pusťte si oblíbenou muziku či si naplánujte setkání s přáteli apod. Dejte si přitom pauzu i od sociálních sítí, raději nedělejte vůbec nic.

Někomu vyhovuje aktivní odpočinek, nicméně nezapomínejte ani na dostatek klidu a spánku. Kvalitní spánek je základem dobrého duševního a fyzického zdraví. „Studie ukazují, že pokud spíme málo nebo špatně, jsme více podráždění, úzkostliví a máme vyšší sklony k depresím, než pokud si dopřejeme alespoň sedm hodin kvalitního spánku,“ říká terapeutka Ginger Houghtonová pro Huffington Post.

Kvalitní spánek zkrátka nejen zvyšuje bdělost a úroveň energie, ale dokonce vám pomůže i jíst zdravěji, protože tlumí chutě.

Kolik spánku člověk potřebuje? Záleží na věku

Zdraví

4. Naučit se říkat ne

Pamatujte si, že nemusíte říkat ano na každé pozvání, laskavost či práci navíc. Odmítání je tím správným klíčem k vymezovaní si hranic a péči o sebe samého. Pokud si vaši volbu někdo vyloží negativně, neberte to příliš osobně.

Uvědomte si, že ze sebe nemusíte každý den vydávat sto procent a být k ruce každému, kdo vás požádá, obzvláště pokud se jedná o záležitosti, které ve vás vyvolávají negativní emoce.

5. Udělat si více času na sebe

Vyhrazování si času na sebe není žádný luxus, ale nutnost. Čas, který strávíte činností, která vás naplňuje, je klíčový pro duševní a emocionální pohodu.

Může se jednat o zdravotní procházku, dlouhou koupel nebo třeba prodloužený víkend ve spa, hlavní je odstranit stres a negativní pocity, které se nastřádají v průběhu týdne.

6. Skoncovat s kouřením

Na začátku roku chce přestat s kouřením zhruba třetina kuřáků. Z těch, kteří se rozhodnou, že to zvládnou sami, se to podaří jen třem až pěti procentům.

Spousta lidí se domnívá, že k tomu, aby se zbavili cigaret, stačí pevná vůle. Nestačí. Kouření není zlozvyk, je to nemoc, respektive závislost, a to velmi silná.

Pár vteřin poté, co kuřák vdechne kouř z cigarety do úst, začne v mozku stoupat například hladina dopaminu, jednoho z přenašečů mozkových vzruchů. Tak rychle v něm nedokáže účinkovat ani heroin. Dopamin má v organismu řadu funkcí. Některé souvisejí s touhou a potěšením, jiné s konzumací jídla, sexem a s dalšími aktivitami.

Navíc počet receptorů, na které nikotin působí, se během krátké doby snadno znásobí. To je další důvod, proč cigarety vytvářejí u kuřáka nenápadné, ale velmi silné pouto závislosti, které je srovnatelné třeba se závislostí na kokainu.

Kuřák proto musí změnit řadu věcí. Třeba rituály, ve kterých si zapaloval cigaretu. Typické je cigárko ke kávě. Řešením může být to, že místo kávy začne pít čaj, jehož příprava představuje jiný rituál.

Jak se poprat se zlozvyky

Zdraví

Pomoci může i to, že víc pije, nejlépe vodu, častěji jí (klidně každé 2 hodiny), ale nízkokalorická jídla a v malých dávkách, dbá na dostatek spánku, začne se víc věnovat nějakému cvičení nebo aktivnímu pohybu atd. Užitečnou pomocí může být i skupinová terapie. Ta vyhovuje především ženám.

„Ženy bývají více závislé psychosociálně, tedy potřebují kouřit zejména v určitých situacích či společnosti. Potřebují i podrobněji probírat jednotlivá nekuřácká řešení svých typicky kuřáckých situací,“ upozorňuje profesorka Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku III. interní kliniky VFN v Praze.

Je mnoho žen, které začaly kouřit až v kuřáckém kolektivu, například s kolegy v práci, nebo s kamarádkami. Ale je také hodně žen, které se právě se svojí kamarádkou nebo spolupracovnicí rozhodly s kouřením přestat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám