Hlavní obsah

Čeští návrháři, kteří se nebojí jít proti proudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři značky a tři módní show, které vám vezmou dech. Posaďte se do první řady a prohlédněte si aktuální kolekce módních návrhářů, jejichž kolekce, ale i samotné autorské přehlídky stojí za vaši pozornost.

Foto: Matěj Třešňák, Linda Humlová, Arthur Koff

Zleva: přehlídky značek Chatty, Martin Kohout, Zuzana Kubíčková

Článek

Uspořádat samostatnou módní přehlídku chce odvahu. Musíte si být jistí, že přilákáte dostatek lidí, kteří navíc mají sami o sobě dosah, aby se o kolekci dozvědělo co nejvíce dalších jedinců.

Jedná se o finančně nákladnou akci, která navíc stojí ohromné úsilí designérů a měsíce strávené nad přípravou kolekce i samotných prostor přehlídky.

Přesto máme v naší kotlině pár návrhářů, kteří se nebojí riskovat. A co víc, nabízejí monumentální přehlídky, které by hravě obstály i v zahraničí. O kom je řeč?

Chatty

Chatty je módní značka, kterou v roce 2005 založily dvě mladé české módní návrhářky, Anna Tušková a Radka Sirková. Oblečení od Chatty je nositelné, ale přesto jedinečné svým střihem. I proto si jej zamilovaly známé osobnosti české módní scény.

Nejnovější kolekce s názvem Lights Up byla představena v nově otevřeném prostoru galerie Kunsthalle. Tématem se stalo slunce, poušť a život nomádů. Hosté proto seděli na slamnících a celou runway osvětlovalo světlo z obřího slunce.

Kolekce se odrážela od tvarosloví nomádských kaftanů. Ty byly přemodelovány do úvodních modelů, vytvořených z materiálů směsovaného hedvábí a bavlny.

Foto: Matěj Třešňák

Přehlídka Chatty

V dalších outfitech pracovaly návrhářky s typickým tvaroslovím, které je charakteristické pro značku Chatty - oversize jeansy z hnědého, lněného denimu, zkrácené bombery v pastelových barvách, šortky a overaly vytvořené z lehké viskózové tkaniny.

To vše navržené tak, aby styling, střih i barva vyhovovaly potřebám moderní klientely.

Dárky pro náročné: To nejlepší z rukou českých návrhářů a designérů

Vánoce

Barevná škála kolekce se pohybuje od off-white bílé, přes pastelové tóny růžové a béžové k temnějším tónům modré a zelené.

Foto: Matěj Třešňák

Přehlídka Chatty

„Naší nejnovější kolekci jsme chtěly představit v novém a neokoukaném prostředí, proto jsme zvolily nově otevřený prostor galerie Kunsthalle. Tentokrát jsme zrealizovaly celou show ve své vlastní produkci a doplnily unikátním castingem modelek, kterými se staly ne-modelky, tedy opravdové ženy nesoucí své individuality a charaktery. Právě těmto ženám bychom naši kolekci chtěly věnovat,” říká ke kolekci jedna z autorek Radka Sirková.

Martin Kohout

Martin Kohout je dokonalým důkazem toho, že díky píli a odhodlání lze překonat i sebetrnitější cestu.

Vystudoval střední uměleckou školu se zaměřením na fotografii a film, na vysoké škole chtěl ale studovat módní návrhářství. Třikrát se hlásil do módních ateliérů na UMPRUM a třikrát byl odmítnut.

Jak na minimalistický šatník podle návrhářky Veroniky Štěrbové

Styl

Ve své práci ale pokračoval, díky tomu byl v roce 2018 vybrán jako finalista soutěže pro mladé talenty Van Graaf Junior Talent v rámci Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku. Jeho kariéra začala prudce stoupat.

A že je na co se v jeho případě těšit, dokázala i první sólo přehlídka, která se konala v areálu Pragovky.

Interiér prostoru byl zahalen do obřích upcyklovaných billboardových plachet, které Martin se svým bratrem Petrem pomalovali tzn. Yves Klein modrou barvou. Jen práce na tom jim trvala čtyři měsíce.

Foto: archiv Lindy Humlové

Přehlídka Martina Kohouta

Samotná kolekce, na které návrhář strávil rok a půl svého času, pak byla doslova úchvatná. Inspirací se stala díla spisovatele Lewise Carrolla Alenka v říši divů a malíře Yvese Kleina Anthropométries.

Návrhář představil dvacítku šatů, kterým dominovalo bohaté řasení, nevšední siluety i kontrast materiálů.

Zuzana Kubíčková

Přední česká návrhářka se svou poslední přehlídkou doslova přepsala mapu hlavního města Prahy. Ulice Vinařská se totiž pro jeden večer přejmenovala na třídu Zuzany Kubíčkové, která se stala molem pro modelky oděné do večerních šatů z kolekce Couture.

Oslnivou show plnou třpytivých modelů si tak mohly vychutnat nejen tváře české módní scény, ale také obyvatelé letenských činžovních domů z 30. let.

Foto: Arthur Koff

Přehlídka Zuzany Kubíčkové

Třicátá léta se stala inspirací nejen co se týče lokality, ale i samotných šatů.

„Ztělesněním ideálních večerních šatů je pro mě styl 30. let minulého století. Jsem přesvědčená, že je to ta nejlichotivější silueta a archetyp noblesních šatů. Styl třicátých let přinesl novou práci s materiálem a anatomií těla. Například díky šikmému pokládání látky se šaty jiným způsobem nesou kolem těla. A to se nám na stylu tohoto období líbí,“ říká Zuzana Kubíčková.

Foto: Arthur Koff

Přehlídka Zuzany Kubíčkové

V kolekci se objevily exkluzivní materiály jako hedvábný samet, tzv. envers satin (hutný satén z viskózy, s nímž se dá pracovat z rubu i líce), hedvábný šifon, různé flitrové látky, hedvábí s metalickým vláknem, flitrová výšivka na tylu či třpytivý úplet. Barevnou paletu tvořila kombinace zemitých a pastelových odstínů.

Šaty z této přehlídky již vyneslo velké množství předních českých celebrit, což dokazuje, že co se týče velkých večerních, nemá návrhářka v českém prostředí konkurenci.

Foto: Arthur Koff

Přehlídka Zuzany Kubíčkové

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám