Hlavní obsah

Čemu věnovat pozornost při výběru slunečních brýlí

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvalitní sluneční brýle nejsou jen módní doplněk, ale důležitá zdravotní a ochranná pomůcka. Kromě samotného designu je tedy třeba dbát na to, aby plnily svoji funkčnost za každé situace. Podle čeho ale vybrat ty pravé?

Foto: archiv firmy

Brýle, Marc Jacobs (prodává obchod Vaše čočky), 3835 Kč

Článek

Sluneční brýle patří mezi zboží, které je často paděláno. Podvodníci, kteří padělky prodávají, si ale jen málokdy uvědomují, že kromě zasahování do práv ochranných známek značek se dopouštějí i daleko většího zločinu.

Nekvalitní sluneční brýle totiž nemají žádný zdroj UV ochrany a jejich nositelé tak snadno mohou přijít k úhoně.

„Měli bychom volit vždy osvědčené značky, které nabízejí brýle opatřené certifikovanými materiály. Dopřejeme svému zraku maximální ochranu, sami sobě pocit bezpečí a sebejistoty, získáme na kredibilitě a ve skutečnosti ušetříme. Levné brýle, které mají plnit účel na okrasu, nemají s ochranou zraku moc společného a mohou přispět naopak k jeho poškození,” radí Lukáš Janošík, designér slunečních brýlí značky Relax.

V hlavní roli filtr

Naopak kvalitní brýle, které můžete zakoupit v optice či specializovaném obchodě, mají na vnitřní straně postranice uvedený certifikát CE a zároveň stupeň ochrany.

Kategorie slunečního filtru se označuje číselnou hodnotou od nuly do čtyř. Vyjadřuje propustnost světla a určuje světelné podmínky, pro něž jsou brýle vhodné. Obecně platí, že čím vyšší je kategorie filtru, tím méně světla čočka propouští.

Vyberte si sluneční brýle, které vám konečně sednou

Styl

Setkat se můžete i s označením UV filtru do 400. „Skla s UV filtrem zaručují 100% ochranu proti veškerému UV záření. Číslo 400 znamená, že skla nepropouštějí záření nižší vlnové délky než 400 nm,“ vysvětluje optometristka Aneta Čunderlová z brněnské oční kliniky NeoVize.

V žádném případě ale neplatí, že čím tmavší skla, tím lepší ochrana. „Někteří Češi bohužel stále upřednostňují cenu před kvalitou a riskují tím poškození zraku. Tmavé brýle bez UV filtru mohou být pro oči škodlivější než brýle žádné. Pod tmavými skly totiž dochází k rozšíření zornic, do očí tak – nejsou-li chráněny kvalitním UV filtrem – proniká více slunečních paprsků. Ty mohou zrak ohrozit. Důležitý je i tvar slunečních brýlí. Pokud nejsou vhodně tvarované, může se od zadní plochy brýlových skel odrážet do očí škodlivé UV záření,“ vysvětlil Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Brýle na sport

Podstatné kritérium při výběru slunečních brýlí je i to, při jakých činnostech je budete nosit – můžete si proto pořídit několik typů podle druhu aktivit.

Sportovci by měli vybírat brýle z hlediska funkčnosti, ochrany před úrazy a pohodlí. Při běhání by hlavně neměly klouzat z nosu, pro cyklisty jsou vhodné samozabarvující brýle, usnadňující přechody ze světla do stínu. Pro řidiče je skvělý polarizační filtr, který ruší difúzní, tedy odražené světlo.

„K moři byste měli zvolit čočky v kategorii číslo 3 a kategorii 4, která je vhodná mimo jiné i na hory. Co se týče barevnosti, ideální je volit takové brýle, které jsou zabarveny do kouřové, hnědé, nebo zelené. Pokud ale například hledáte ideální brýle na vodní sporty, třeba plavbu na lodi, windsurfing, nebo jen jako rybář pozorujete hladinu, je třeba vyvážit modré pozadí. Zvolte růžové nebo vínové tóny čoček,” dodává Lukáš Janošík.

Nezapomínejte na děti

Dětské oči jsou citlivější než oči dospělých, protože mají v poměru k oku širší a průhlednější čočku. Pokud jsou oči vystaveny přílišné expozici záření, může dojít k popálení kůže, zánětu rohovky či spojivek. Oči pak bolí, slzí, objevuje se světloplachost, až neschopnost je otevřít.

Přibývá dětí s očními vadami, tablety ani chytré telefony za to nemohou

Děti

U dětí do dvou let si postačíte s pokrývkou hlavy. „Zrak dětí se v tomto věku stále rozvíjí. V tomto období tedy postačí chránit oči kšiltovkou nebo širším kloboučkem. Ideální však je dítě slunečním paprskům příliš nevystavovat. Pokud se ale chystáte k moři nebo vysoko do hor, i pro malé dítě sluneční brýle přibalte. Na nošení slunečních brýlí je však zvykejte postupně.

Starším dětem už brýle na oči patří, tráví venku mnohem více času než dospělý člověk, jsou tak více vystavené přímému slunečnímu záření. Proto jsou kvalitní sluneční brýle a ochrana očí u dětí obzvláště důležité,” říká specialistka na dětské oči Petra Teplanová z Dětského očního centra Kukátko. Dětské brýle by měly být lehké a bezpečné, stupeň ochrany se doporučuje 2–3.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Vyšetření tlaku v oku může zachránit zrak

Nitrooční tlak neboli tlak v oku závisí na poměru mezi tvorbou a odtokem nitroočního moku. Tato důležitá tekutina, která se podílí i na metabolismu oka, se...

Výběr článků

Načítám