Hlavní obsah

Kvůli úrazu přišel o zrak, po letech díky českým lékařům opět vidí

Novinky, das

Ryszard Szumiata z Polska v roce 1982 utrpěl těžký úraz očí. Poleptal si oční rohovky vápnem. Poté podstoupil několik pokusů o transplantaci rohovky. Zákroky ale nedopadly dobře, jeho stav zraku se po několika letech od nich naopak zhoršil. Pomoci mu dokázali až čeští lékaři ze Zlína speciální transplantací umělé rohovky bostonského typu.

Foto: archív Ryszarda Szumiata

Transplantace umělé rohovky dopadla u Ryszarda Szumiaty natolik dobře, že byl schopen po několika dnech od operace souvisle číst.

Článek

Oslepnout po úrazu oka lze velmi snadno. Mnohdy stačí úder do oka míčem při sportu, pády na různé předměty, poranění ostrým předmětem nebo větví stromu, ale i popáleniny či poleptání oka, což byl i případ Ryszarda Szumiaty.

Ten v roce 1982 utrpěl těžký úraz očí – poleptání očních rohovek vápnem. Již tehdy se mu lékaři snažili zrak zachránit, ale ani po několika pokusech o transplantaci rohovky se jim to nepodařilo. Sedm let po posledním pokusu o transplantaci, který proběhl v roce 1996, se zrak Ryszarda výrazně zhoršil, od té doby vnímal pouze náznaky obrysů, světlo a tmu.

Uběhlo dalších 16 let, kdy se Ryszard rozhodl oslovit zlínskou kliniku Gemini, jejíž lékaři jsou považováni za průkopníky v transplantaci umělé rohovky bostonského typu. Zde mu provedli nejprve výměnu nitrooční čočky kvůli šedému zákalu, následně implantovali umělou rohovku.

Přibývá dětí s očními vadami, tablety ani chytré telefony za to nemohou

Děti

Účinek operace byl patrný hned druhý den, což šokovalo i samotné lékaře, protože obvykle trvá minimálně několik dní, ale i týdnů či měsíců, než se zrak vrátí v plné síle.

„Když se den po operaci lékařka Ryszarda zeptala, zda vidí její obrys, odpověděl jí, že ji vidí velmi dobře, a to v plné kráse,” vypráví přednosta kliniky Pavel Stodůlka.

Chvilku měl sice Ryszard problémy rozpoznat některé barvy a písmenka, po chvíli si vše připomenul a přečetl i ten nejmenší odstavec textu z optotypu. Samotní lékaři to považovali za malý zázrak.

Znepokojivé snímky ukazují, co může očím způsobit spánek s kontaktními čočkami

Zdraví

Implementace umělé rohovky

Typickou indikací k implantaci umělé rohovky je například oko po těžkém poleptání vápnem nebo jinou chemikálií. Zákrok však není možné provést u lidí, kteří jsou slepí od narození, ani těm, kteří oslepli například následkem zeleného zákalu nebo cukrovky.

Umělá rohovka totiž nemůže pomoci pacientům, kteří mají poškozený zrakový nerv nebo sítnici.

Zrak je možné vrátit i po padesáti letech. Pokud je ale člověk slepý déle než dvacet let, je třeba počítat s tím, že se bude vracet postupně. Po dlouhém období slepoty totiž člověku přestává fungovat zrakové centrum v mozku, které je třeba obnovit.

Reklama

Související články

Vyšetření tlaku v oku může zachránit zrak

Nitrooční tlak neboli tlak v oku závisí na poměru mezi tvorbou a odtokem nitroočního moku. Tato důležitá tekutina, která se podílí i na metabolismu oka, se...

Výběr článků

Načítám