Hlavní obsah

Brýle mohou pomoci od nákazy koronavirem. Co dělat, aby se nemlžily

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud chcete co nejvíce minimalizovat riziko nákazy nemocí Covid-19, je zapotřebí dodržovat přísné hygienické zásady. Kromě nošení roušek a ideálně jednorázových rukavic mohou pomoci i brýle, a to jak dioptrické, tak ty sluneční. Jak zabránit tomu, aby se vám při nošení společně s rouškou nezamlžovaly?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Brýle mohou poskytnout bariérovou ochranu proti stříkajícím kapénkám, tudíž mohou pomoci i před nákazou koronavirem,“ říká profesorka Lucy Wilsonová pro Huffington Post a dodává, že obecně sliznice, včetně oblasti očí, jsou běžným místem, kudy může koronavirus vniknout do těla.

Pokud tedy chcete snížit riziko nákazy, měli byste kromě nošení roušek a ochranných rukavic vsadit i na dioptrické či sluneční brýle, které fungují stejně dobře.

V každém případě ale platí, že po návratu domů byste měli celé brýle umýt mýdlovou vodou či speciálním prostředkem, abyste eliminovali utkvění virů na obroučkách i sklech.

Stát poprvé kvůli viru sáhl do nouzových zásob, potřebuje brýle

Koronavirus

Aby se brýle nemlžily

Brýle nosí v České republice okolo šesti milionů osob. V návaznosti na současnou situaci se ale většina z nich potýká s nepříjemným problémem zamlžování skel, které vzniká vinou nošení roušek. Jak si s tímto problémem poradit?

1. Důležité je vybrat si správnou roušku

„Použijte roušku, která vám dobře sedí na nose a bude k nosu co nejlépe přiléhat. Nejlepší je rouška se všitým drátkem, který se dá vymodelovat podle tvaru nosu. Vydechnutý vzduch pak neuniká pod horním okrajem roušky a vaše brýle se tím pádem tolik nemlží,” říká optometristka Kristýna Štěbetáková společnosti Alensa.

2. Roušku až k očím, brýle níže

Roušku si dejte co nejblíže k očím a brýle položte níž na nos. Brýle se tak budou méně zamlžovat i špinit. Snažte se omezit sahání na brýle. Jen pozor, posune to lehce ohniska brýlí a u multifokálních (progresivních) brýlí nemusíte vidět stejně.

3. Použijte jar či tuhé mýdlo

Alespoň na začátku a konci dne si umyjte své brýle vlažnou jarovou vodou a osušte je hadříkem z mikrovlákna. Hadřík z mikrovlákna mějte stále po ruce. Zkusit můžete i speciální spreje proti zamlžování.

Vaše brýle vyčistí a zároveň i z části vydezinfikuje klasické tuhé mýdlo. Naopak tekuté mýdlo vám život spíše znepříjemní. Určitě brýle nečistěte lihem, mohou popraskat nejen čočky, ale i obruby, popřípadě se začne sloupávat barva.

4. Pěna na holení

Od zamlžených brýlí vám může pomoci i pěna na holení. Naneste na brýle malé množství pěny a pomocí hadříku brýle vyleštěte do sucha. Na brýlových sklech se tak vytvoří jemná ochranná vrstva, díky které se na nich už nebude pára srážet.

Reklama

Související články

Nejlepší potraviny na podporu imunity

S aktuální hrozbou koronaviru se s doporučeními, jak se proti viru chránit, roztrhl pytel. Mezi hlavní zásady patří kromě hygieny rozhodně zdravý životní styl....

Jak být efektivní při práci z domova

Ačkoliv je home office v mnoha firmách již běžným zaměstnaneckým benefitem, mnoho z nás se s prací z domova v souvislosti se současnou karanténou setkává...

Jak přirozeně posílit svou obranyschopnost

Základním pozitivem v boji proti virům je nepochybně dobře fungující imunita. Jak tu svoji doslova nakopnout a stát se tak odolnější proti případným nákazám?...

Výběr článků

Načítám