Hlavní obsah

V porodnici jako doma. Bulovka disponuje novými porodními apartmány

Novinky, Kristýna Léblová, dul
Praha

Pražská Nemocnice Na Bulovce se pyšní novými porodními apartmány, které mají rodičkám pomoci navodit domácí prostředí a usnadnit průběh porodu. První dva apartmány za 15 milionů korun ve středu 24. června slavnostně uvedli do provozu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch s premiérem Andrejem Babišem. Na zdejším porodním oddělení už počítají pro velký zájem i s rozšířením počtu o další čtyři.

V porodnici jako doma. Bulovka disponuje novými porodními apartmány za 15 milionůVideo: Novinky

 
Článek

„Každý porodní apartmán má dva pokoje, z toho jeden je aktivní zóna, tam probíhá samotný porod a jsou tam k dispozici různé pomůcky k porodu, míče, porodní stoličky, závěsný systém a také porodní bazén, kde může žena relaxovat v průběhu první a začátku druhé doby porodní.

Druhý pokoj slouží jako relaxační zóna, kde může rodička pobývat se svým doprovodem a cítit se zde v podstatě jako doma,“ upozorňuje přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky 1. lékařské fakulty a Nemocnice Na Bulovce Michal Zikán.

Počet doprovázejících osob u rodiček je přitom neomezený.

Porodnictví 21. století. U Apolináře by mělo vzniknout centrum za dvě miliardy

Domácí

Nechybí ani vlastní kuchyňka či sociální zařízení. Jde o to, aby se zde všichni cítili komfortně a neměli pocit, že jsou v nemocnici.

„Není to ani potřeba, porod není nic patologického. Nicméně pokud by přišla nepředvídatelná situace, rodičky mohou zůstat v klidu, jelikož je zde k dispozici veškeré vybavení,“ doplňuje Zikán.

O všechny rodičky se primárně starají porodní asistentky a doktor nastupuje jen v případě komplikací. „Samozřejmě porodní asistentka dokáže rozpoznat rizika patologie a pokud by přišla, tak přivolá přítomného lékaře,“ ubezpečuje.

Foto: Novinky

Apartmán je v podstatě malý byt o velikosti 45 metrů čtverečních.

Za den v porodním apartmánu zájemkyně zaplatí 4500 korun. Určen je zatím jen pro samotný porod, po dvou hodinách po porodu se mají rodičky i s novorozeňaty přesouvat na oddělení šestinedělí.

Další investice

Do budoucna vedení nemocnice počítá se stavbou dalších čtyř apartmánů. Tato investice ale přijde na řadu až společně s nutnou rekonstrukcí celé budovy. S tou by se podle Zikána mohlo začít již příští rok a měla by vyjít přibližně na 160 milionů korun.

S větším počtem apartmánů pak bude možné, aby v nich rodičky zůstávaly nejen po dobu porodu, ale celé období nutné k pobytu v porodnici.

Paměti porodní báby: Jak se rodilo před sto lety

Styl

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO), který spolu s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) ve středu apartmány slavnostně uvedl do provozu, už nemocnice připravila projekt celkové rekonstrukce svého areálu za 4,5 miliardy korun. Součástí by měla být i výstavba nového pavilonu, kam se má přestěhovat urgentní příjem, chirurgie, operační obory a ORL.

Opravy by podle Babiše mohly pomoci financovat evropské fondy, doufá tak v navýšení peněz z fondů určených pro zdravotnictví. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch pak zdůraznil význam nemocnice jako největšího příjemce pacientů od pražské zdravotnické záchranné služby.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám