Hlavní obsah

Porodnictví 21. století. U Apolináře by mělo vzniknout centrum za dvě miliardy

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V prostorách pražské nemocnice U Apolináře vznikne v rámci projektu Porodnice 21. století nové centrum porodní asistence a centrum neonatologie s vysoce specializovanou péčí o předčasně narozené děti. Připravovaný projekt, který by měl stát dvě miliardy a jemuž dala podobu architektka Eva Jiřičná, přijeli ve čtvrtek do nemocnice představit premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš a Adam Vojtěch při představování projektu dostavby pražské porodnice U Apolináře

Článek

Centrum porodní asistence, které porodnice plánuje postavit, má umožňovat přirozenější porod bez nutné přítomnosti lékaře. Ten bude ale okamžitě k dispozici, pokud by se porod zkomplikoval, což se podle odborníků stává asi ve třetině případů.

Rodiče by také měli mít možnost mít nedonošené děti stále u sebe, což není doposud možné.

„V nemocnici minulého století jsme řešili problematiku porodních domů. Je potřeba udělat nový projekt. Ten vytvořila Eva Jiřičná,” sdělil na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš (ANO).

Už spolu ani nemluví, Vojtěch Prymulu jako náměstka nechce

Domácí

„Jde o to, že se vytvoří péče o nedonošence, kde mohou být i rodiče,“ doplnil ho přednosta gynekologicko-porodnické kliniky Alois Martan, podle nějž půjde o první takové centrum v Česku.

Babiš uvedl, že výsledky českých porodníků jsou špičkové. „Máme skvělé výsledky. Je proto potřeba postavit centrum porodní asistence 21. století. Naše maminky si to zaslouží. Má to prospěch pro celou společnost,” poznamenal premiér, který v minulosti jako podnikatel investoval prostřednictvím fondu do reprodukčních klinik.

Prymula dostal od Babiše křeslo. Vedle ministra tak bude mít Česko i vládního zmocněnce

Domácí

Celý projekt by měl podle Babiše vyjít na dvě miliardy korun.

„Nemocnice investiční záměr předloží ještě do konce roku. Všeobecná fakultní nemocnice je klíčová v oblasti zdravotní péče,” dodal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

V Česku proběhne asi 110 tisíc porodů za rok, porodnic je 93 a Apolinář je jednou z největších.

Reklama

Výběr článků

Načítám