Hlavní obsah

Centrum porodní asistence mění přístup k budoucím maminkám

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se otevíralo před osmi měsíci v pražské Nemocnici Na Bulovce první centrum porodní asistence v Česku, ne všichni si dokázali přesně představit, jak bude fungovat a zda se bude skutečně jednat o pozitivní posun v českém porodnictví. Dnes jsou již známy první výsledky, které jasně ukazují, že to je krok správným směrem.

Foto: Profimedia.cz

Až 70 % porodů v centru porodní asistence proběhlo pouze s porodní asistentkou.

Článek

Během osmi měsíců od otevření centra porodní asistence zde porodilo přes 230 žen, přičemž 70 % z nich pouze s porodní asistentkou, která se snaží respektovat přání rodiček a zároveň hledět na to, aby byl samotný porod maximálně bezpečný a odborně vedený.

Lékař sice nebývá přímo na porodním sále, ale bývá v případě nesnází okamžitě dostupný, stejně tak jako nejmodernější zdravotní technika.

Porod doma. Zbytečný risk versus nejlepší řešení

Styl

„Centrum porodní asistence není budova nebo prostor, ale princip, koncepce. Centrum znamená změnu přístupu k těhotné a rodící ženě, podporu role porodní asistentky a jinou organizaci porodního sálu. Ve stávajících prostorách se stávajícím personálem jsme dokázali změnit organizaci a přístup tak, že jsme vytvořili prakticky porodní dům v porodnici,“ vysvětluje přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a Nemocnice Na Bulovce Michal Zikán.

Za velký úspěch pak sám přednosta kliniky považuje snížení počtů tzv. císařských řezů. Za celé období zde došlo pouze k 10 % procentům porodů císařským řezem, přičemž průměrně tak v ČR rodí až 24 % žen.

Císařský řez nese mnohem více zdravotních rizik než přirozený porod

Děti

Pozitivně hodnotí fungování centra i samotné rodičky, které se mohou otevřeně vyjadřovat i na facebookové stránce Porodnice Bulovka. Ženy si zde chválí přístup jak porodních asistentek, tak personálu z novorozeneckého oddělení. Novopečené maminky si pak velmi chválí i předporodní kurzy, které zde probíhají a které reflektují i aktuální trendy v porodnictví.

Na úspěchy centra porodní asistence již reaguje také Ministerstvo zdravotnictví ČR, které připravuje metodický pokyn, který by měl motivovat i další porodnice ke změně organizačních zvyklostí a postupů. Na základě tohoto pokynu by navíc měla vzniknout i další centra porodní asistence v rámci celé České republiky.

Reklama

Související články

Hypnoporod aneb Jak rodí celebrity

Když se britská vévodkyně Kate Middletonová (Catherine, vévodkyně z Cambridge) objevila jen několik hodin po porodu upravená a s úsměvem na tváři, mnozí...

Výběr článků

Načítám