Hlavní obsah

Zavahrího dostali stopaři. Mstili se za rok 2009

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ajmána Zavahrího, vůdce teroristické sítě Al-Káida, zlikvidovala v Kábulu jednotka, jejíž název zůstává tajný. Americký list The New York Times (NYT) napsal, že vznikla v osmdesátých letech a původně se jmenovala Intelligence Support Activity a americké Společné velitelství speciálních operací (JSOC) o ní hovořilo také jako o Task Force Orange.

Foto: Profimedia.cz

Ajmán Zavahrí

Článek

Dolaďovat akce do nejmenších podrobností, taková je její práce. Agenti rozvědky CIA zjistí, co je třeba o lidech, na něž se soustřeďuje přednostní zájem. Ovšem vypátrat, jak jsou zabezpečena okna, kam se otevírají dveře, kdy odcházejí do škol děti a kdy se z nich vracejí, jak se vyváží odpad, na to vše jsou potřeba specialisté.

Sedával na balkoně

„A tehdy nastupují stopaři,“ prozradil listu The Boston Globe zpravodajský důstojník na odpočinku, který si přál zůstat v anonymitě a jehož osud se podle jeho slov „kdysi s jednotkou docela podstatně zkřížil“.

Tajný tým, který připravoval „technické“ provedení operace, si tak ověřil, že Zavahrí od rozbřesku sedává na balkoně sledovaného domu, někdy i několik hodin, a že z budovy vůbec nevychází.

USA zabily lídra Al-Káidy Zavahrího

Zahraniční

Američané šli po Zavahrím už bezprostředně po teroristických útocích z 11. září 2001, pod nimiž se podepsal. V prosinci 2001 zaútočili ze vzduchu na podzemní pevnostní systém Tora Bora na východě Afghánistánu, kde se měl skrývat.

„Nebyl tam, zemřela však jeho manželka Azza. Odmítla se nechat vyprostit z trosek, protože muži by spatřili její nezakrytou tvář,“ podotkl NYT.

Lest v Camp Chapman

„Skoro to tenkrát vypadalo, jak kdyby ho někdo místní varoval, a to za pět vteřin dvanáct,“ svěřil se penzionovaný zpravodajec s tím, že Američané vypustili zprávu, že ho zranili.

CNN: Jak se Biden a jeho tým rozhodli zabít nejhledanějšího teroristu světa

Zahraniční

Američané přípravy na akci vyhodnocovali ze všech stran, mimo jiné proto, že zpravodajské služby chtěly složit reparát za fiasko z roku 2009. Tehdy al-Baláví, jordánský lékař a propagandista Al-Káidy „nakrmil“ CIA informacemi, kde se Zavahrí skrývá a co chystá.

USA varují před odvetnými útoky Al-Káidy za smrt Zavahrího

Amerika

„Byla to však past. Pracoval pro Al-Káidu, a když se na schůzce s agenty CIA v Camp Chapman vyhodil do vzduchu, vzal s sebou na věčnost několik amerických agentů a jordánského koordinátora,“ upozornil The Boston Globe s tím, že účty jsou srovnány.

Reklama

Výběr článků

Načítám