Hlavní obsah

V Afghánistánu hrozí občanská válka, varoval velitel amerických sil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Jakmile se stáhne z Afghánistánu poslední americký voják, zemi hrozí, že sklouzne do občanské války, varoval v úterý nejvyšší velitel Američany vedených sil v zemi generál Austin Scott Miller. Ve velmi neobvyklém veřejném vystoupení v úterý varoval před zhoršující se bezpečnostní situací, uvedla stanice BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Poslední američtí vojáci opouštějí základnu Bagrám v AfghanistánuVideo: AP

 
Článek

„Bezpečnostní situace není právě teď dobrá,“ řekl Miller na tiskové konferenci a dodal: „Občanská válka se rozhodně může objevit, pokud bude vývoj pokračovat stejným směrem jako právě teď. To by mělo znepokojovat svět.“

Miller vystoupil na tiskové konferenci deset dnů poté, co zvláštní vyslankyně OSN pro Afghánistán Deborah Lyonsová varovala při vystoupení před Radou bezpečnosti před „hroznými scénáři“. Upozornila, že pokud by se konflikt v zemi rozšiřoval, „znamenalo by to vzrůst hrozby pro mnohé další země, blízké i daleké“.

Foto: Novinky

 

Stažení z Afghánistánu není dobře načasované, míní Metnar

Domácí

Dodala, že od května ovládal Tálibán padesát dalších z celkem 370 okresů v zemi. Tálibán tvrdí, že jich získal nově dokonce stovku. „Tyto okresy obklopují provinční hlavní města, což naznačuje, že Tálibán zaujímá pozice, aby tato města dobyl, jakmile se zahraniční síly plně stáhnou,“ řekla Lyonsová. V provincii Kunduz ovládl Tálibán i hlavní přechod s Tádžikistánem a kontroluje celou provincii kromě jejího hlavního města.

Foto: Profimedia.cz

Americký generál Austin Scott Miller v Kábulu

Podle serveru Long War Journal Tálibán kontroluje 158 okresů, vláda 84 a bojuje se o 156.

Tálibán zabil za den 150 vojáků, postupuje v celém Afghánistánu

Svět

Miller upozornil, že země bude čelit „velmi tvrdým časům“, jestliže se její vedení po odchodu mezinárodních sil nesjednotí. Obvinil Tálibán, že neomezil násilí na linii dotyku, jak se zavázal v dohodě s USA. Nevyloučil proto další nálety: „Rád bych neviděl žádné nálety, ale aby nebyly nálety, musíte zastavit násilí.“ Právě absenci vzdušné podpory ze strany Američanů se připisují poslední úspěchy Tálibánu na zemi.

Na letecké základě Bagrám, kterou střežili i čeští vojáci, se padesát procent osazenstva už sbalilo a další to brzy udělají. Odváží se i technika včetně vrtulníků UH-60 Black Hawk.

Reklama

Výběr článků

Načítám