Hlavní obsah

Tálibán zabil za den 150 vojáků, postupuje v celém Afghánistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Nejméně 150 afghánských vojáků bylo zabito za posledních 24 hodin během útoků ozbrojenců hnutí Tálibán. Ti zesilují tlak na afghánské bezpečnostní síly v době, kdy se ze země stahují zahraniční jednotky. S odvoláním na vysoké vládní činitele o tom v pondělí informovala agentura Reuters. Tálibán v pondělí obsadil okres Šahrak v západní provincii Ghor, ale aktuálně útočí i v provinciích Balch, Farjáb, Kajsar Badghis a Herát.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Afghánští vojáci na hlídce

Článek

Bojuje se nyní ve 26 ze 34 afghánských provincií a ztráty jsou ”otřesně vysoké”, uvedli afghánští činitelé, kteří si nepřáli být jmenováni. Podle afghánské vlády se střety o území zintenzivnily úměrně tomu, jak Spojené státy pokračují s odsunem svých zbylých vojáků; ten má být dokončen před 11. zářím.

Postup v provincii Ghor 

Bojovníci Tálibánu ovládli v pondělí okres Šahrak v západní provincii Ghor a přiměli afghánské vojáky, aby se po těžké přestřelce stáhli do okolních vesnic. Ještě předtím zajistili evakuaci všech vládních úředníků, uvedl guvernér Ghoru Abdul Zahir Faíz Zada a pro místní televizi Tolo dodal: „Bezpečnostní síly brzo zahájí operaci s cílem znovu ovládnout oblast.“

Foto: Novinky

Provincie Ghor v Afghánistánu

Jak bude úspěšná, není jasné, na sociálních sítích se objevily záběry, jak se tálibové v Šahraku zmocnili zbraní a munice. Před útokem Tálibán odpálil humvee naložené výbušninami u stanoviště afghánských vojáků. Výbuch jich deset zabil. Další čtyři útočníci zajali. Po ovládnutí Šahraku Tálibán zesílil útoky na další obce v provincii Tolak a Dolinu i na předměstí správního střediska provincie Ghor Ferozkoh.

Útoky v dalších provinciích

V neděli vybuchla silná bomba u policejní stanice v provincii Balch. Zabila nejméně čtyři osoby a 50 dalších zranila.

Tálibán se nezměnil, prohlašuje afghánský velvyslanec

Svět

Ve stejný den bojovníci Tálibánu vpadli do okresu Kajsar v severní provincii Farjáb a zabili nebo zranili desítky příslušníků afghánských bezpečnostních sil. Tvrdé boje probíhají i v okrese Kohi, kde ohrozí, že tálibové se zmocní policejního velitelství i radnice. Útoku předcházel atentát, když před policejní stanicí vybuchla bomba v autě a zabila na třicet příslušníků bezpečnostních sil. Dvacet dalších jich bylo zajato a 18 zraněno, uvedla stanice Deutsche Welle.

Krvavá lázeň u školy v Kábulu, nejméně 40 mrtvých a desítky zraněných

Blízký a Střední východ

Tálibové útočí i v provincii Badghis v Aab Kamari, Kadisu, Mokruzu a Džavandu. „Tálibán selhal při svých pokusech v okrese Džavand,“ uvedl guvernér provincie Badghis Hasamuddín Šáms. Výbuch nálože na silnici v provincii zabil 11 civilistů včetně žen a dětí.

Tálibán o víkendu také útočil v Herátu, jak v jeho stejnojmenném správním středisku, tak v okresech Paštun Zarghon, Kohsan a Zena Džán.

Po konci ramadánu obnovil Tálibán ofenzívu na jihu Afghánistánu

Svět

V sobotu se vládní síly stáhly z okresu Doab v Núristánu, který hájili dvacet dní.

Politické rozhovory mezi vládou a Tálibánem převážně stagnují. Obě strany se vzájemně obviňují z provokací a neustávajících útoků proti civilistům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám