Hlavní obsah

USA při čínském útoku přijdou Tchaj-wanu na pomoc, potvrdil Biden

– Washington

Americký prezident Joe Biden ve čtvrtek zopakoval, že Spojené státy by přišly pomoci Tchaj-wanu, pokud by ho napadla Čína. Bílý dům musel podruhé za tři měsíce vysvětlovat, že tím Biden neavizoval žádnou změnu americké politiky. USA totiž od uznání Čínské lidové republiky uznávají politiku jedné Číny, podle které je Tchaj-wan její součástí.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Joe Biden při rozhovoru pro CNN

Článek

„Ano, máme závazek to udělat,“ odpověděl Biden stanici CNN opakovaně na dva dotazy, zda by Spojené státy bránily Tchaj-wan. Totéž americký prezident řekl už v srpnu stanici ABC, kdy dal najevo, že navzdory stažení z Afghánistánu budou USA bránit své klíčové spojence včetně Tchaj-wanu. Tehdy uvedl, že USA mají „svatou povinnost“ bránit Kanadu a své evropské spojence v NATO a „stejné je to v případě Japonska, Jižní Koreje a Tchaj-wanu.“

Biden a Si se shodli na nutnosti dodržovat dohody ohledně Tchaj-wanu

Svět

Ve čtvrtek Biden řekl, že se neobává konfliktu s Čínou, protože USA jsou vojensky silnější: „Čína, Rusko a zbytek světa vědí, že máme nejmocnější armádu v historii světa. Nedělejte si starosti s tím, že budou posilovat. Ale je tu obava, že se zapojí do aktivit, které by je mohly dostat do situace, kdy udělají vážnou chybu.“

Dvojí americká politika

Po čtvrtečním vyjádření musel Bílý dům opět vysvětlovat, že Biden neoznámil žádnou změnu americké politiky. „Americké obranné vztahy s Tchaj-wanem se řídí zákonem o vztazích s Tchaj-wanem. Dodržíme naše závazky dané tímto zákonem, budeme pokračovat v podpoře tchajwanské sebeobrany a budeme se dál stavět proti jednostranným změnám statu quo,“ řekl mluvčí.

Pokračuje tak americká dvojí politika „strategické nejednoznačnosti“ z přelomu sedmdesátých a osmdesátých let.

Po porážce Kuomintangu v čínské občanské válce v roce 1949 USA uznávaly jako zákonného zástupce Číny Tchaj-wan, který na tomto základě zasedal i v Radě bezpečnosti. Když začalo na počátku sedmdesátých let sbližování Washingtonu s Pekingem, přestaly Spojené státy blokovat uznání ČLR v OSN. K tomu došlo v roce 1971, kdy o členství přišel Tchaj-wan, který tak ztratil i křeslo v Radě bezpečnosti.

Před 70 lety vyhlásil maršál na Tchaj-wanu Čínskou republiku

Historie

Když v roce 1978 USA diplomaticky uznaly ČLR, přerušily diplomatické styky s Tchaj-wanem a akceptovaly politiku jedné Číny. Na rozdíl od Pekingu, podle kterého je Tchaj-wan její součástí a jde o vzbouřenou provincii, však Washington podmiňuje spojení Tchaj-wanu s Čínou souhlasem obyvatel ostrova. USA při uznání ČLR vypověděly obrannou smlouvu s Tchaj-pejí, kterou nahradil Zákon o vztazích USA k Tchaj-wanu. Ten na základě šesti ujištění z roku 1982 garantuje i pomoc ve sféře obrany. USA tak dál dodávají ostrovu zbraně, i když v menší míře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám