Hlavní obsah

Tchaj-wan ocenil zesnulého předsedu Senátu Kuberu in memoriam státním vyznamenáním

Tchaj-pej

Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen udělila in memoriam bývalému předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi vysoké státní vyznamenání Řád příznivých oblaků (The Order of Propitious Clouds). Při slavnostním ceremoniálu ho převzal jeho nástupce ve funkci Miloš Vystrčil.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda Senátu Miloš Vystrčil převzal z rukou tchajwanské prezidentky Cchaj Jing-wen státní vyznamenání Řád příznivých oblaků, které bylo in memoriam uděleno Jaroslavu Kuberovi

Článek

Kubera plánoval návštěvu Tchaj-wanu, v lednu ale nečekaně zemřel. Vystrčil se poté rozhodl cestu na Tchaj-wan uskutečnit. Čelí proto zlobě Číny, která ostrovní stát považuje za své území.

Čína u Hongkongu porušila slovo, ČR by se ho měla zastat, uvedl Vystrčil

Svět

Řád příznivých oblaků je udělován od roku 1941 osobnostem z civilního života. Z rukou prezidentky jej za Kuberu převzal Vystrčil, který stejně jako Cchaj vystoupil s projevem.

Kubera chtěl na Tchaj-wan odletět koncem února, s sebou se chystal vzít podnikatelskou misi. Plán vzbudil kritické reakce, a to nejen ze strany čínské diplomacie, ale také od prezidenta Miloše Zemana, který prosazuje vstřícnou politiku k Pekingu.

Česko ponese následky. Lid chce přerušení styků a sankce, píší v Pekingu

Svět

Zeman loni pohrozil, že pokud Kubera na Tchaj-wan pojede, skončí jejich přátelství. Předseda Senátu ale odmítl, že by návštěva Tchaj-wanu byla protičínská.

Reklama

Výběr článků

Načítám