Hlavní obsah

Česko ponese následky. Lid chce přerušení styků a sankce, píší v Pekingu

Česká republika kvůli cestě předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan ponese následky, napsal čínský státní list Global Times. Cestu českého politika podle listu bere čínský lid jako provokaci a žádá sankce i přerušení ekonomických a diplomatických vztahů s Českem.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda českého Senátu Miloš Vystrčil s manželkou přiletěli do Tchaj-peje na návštěvu Tchaj-wanu. Vpravo tchajwanský ministr zahraničí Joseph Wu.

Článek

„Čínský lid žádá, aby ti, kteří narušili naši suverenitu, draze zaplatili. Vystrčilova provokace vyvolala zlost čínských občanů. Mnoho uživatelů internetu navrhlo, aby Čína reagovala uvalením sankcí, či dokonce přerušením ekonomických a diplomatických vazeb,“ uvedl Global Times ve svém komentáři.

Vystrčil překročil červenou čáru, varoval čínský ministr

Svět

O „překročení červené čáry“ už v souvislosti s Vystrčilovou cestou hovořil také čínský ministr zahraničí Wang I. Předseda českého Senátu podle něj „zaplatí vysokou cenu“.

Global Times označil Vystrčila za neznámého politika, který se chová jako klaun a sobec nehledící na zájmy své země. Cestu Vystrčila na Tchaj-wan kritizovali i někteří čeští představitelé, například prezident Miloš Zeman a předseda vlády Andrej Babiš (ANO).

Jsem Tchajwanec, řekl Vystrčil v čínštině v tchajwanském parlamentu

Svět

Vystrčil přiletěl se senátní a podnikatelskou delegací na Tchaj-wan v neděli a zůstane zde do pátku. Na zasedání tchajwanského parlamentu mu jeho předseda Jou Si-kchum předal medaili za parlamentní diplomacii. Čína návštěvu ostře kritizovala, protože Česko podle ní touto návštěvou narušuje princip jedné Číny. Tchaj-wan považuje za odštěpeneckou provincii.

Solidaritu s Českou republikou v úterý vyjádřil německý ministr zahraničí Heiko Maas, francouzské ministerstvo zahraničí prostřednictvím své tiskové mluvčí a také slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. „Stojíme při České republice,” uvedla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám