Hlavní obsah

Tálibán se nezměnil, prohlašuje afghánský velvyslanec

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Americký prezident Joe Biden minulý týden oznámil, že se američtí vojáci stáhnou z Afghánistánu do 11. září letošního roku. Afghánský velvyslanec v Praze Shahzad Gul Ayrobee doufá, že stahování bude uvážlivé, protože hnutí Tálibán se podle něj nezměnilo a v jeho stínu působí mnoho teroristických skupin.

Foto: Afghánské velvyslanectví

Afghánský velvyslanec v Praze Shahzad Gul Ayrobee

Článek

„Tálibán je součástí afghánské společnosti, my to přijímáme a chceme, aby se podílel na vládě. Prezident mu nabídl, aby se k nám přidal,“ řekl velvyslanec. Připomněl, že s táliby dohoda zatím není možná. „Vyslali jsme k rozhovorům v Dauhá, které trvaly dva roky, náš tým, ale zatím z toho nic nevzešlo. Tálibán nevěří v demokracii, v lidská práva, v ženská práva. Nechce respektovat volby a myslí si, že se dostane zpět k moci násilím a válkou. Tálibán se nezměnil. Pořád si myslí, že prosadí islámský emirát, což je pro náš lid neakceptovatelné,“ řekl velvyslanec.

Zdůraznil, že země se od svržení vlády Tálibánu po americké invazi v roce 2001 změnila: „Máme vysoce vzdělané lidi, kteří vědí, jak se rozhodovat, jak přemýšlet o budoucnosti země, o vzdělání svých dětí, jak dosáhnout stability a míru.“ Proměnily se i bezpečnostní síly, které jsou podle Ayrobeeho silnější než dříve. „Od dob, kdy Tálibán podepsal dohodu s USA, naše síly provedly 96 procent bezpečnostních operací.“

Budeme litovat, kritizuje americký generál Petraeus rozhodnutí odejít z Afghánistánu

Svět

Jednání podle velvyslance váznou ještě z jednoho důvodu: „Tálibán je nyní jako značka a všichni jsou zapojení do obchodování s drogami, je to mafie. Jeho šéfové a vůdci žijí v Pákistánu a v Kataru a vydělávají na zločinu. Nejsou připraveni přijít jednat o míru, protože to by ohrozilo jejich obchodní aktivity a zisky. V nebezpečných oblastech získávají peníze od lidí a firem, třeba od mobilních operátorů.“ Musejí platit výpalné za to, že je nechají podnikat. A na územích pod jeho kontrolou se pěstuje mák, ze kterého se získává opium.

Islámský stát i al-Káida

V zemi navíc dál působí teroristická uskupení jako jsou Islámský stát nebo al-Káida, která působí podle bývalého velitele amerických sil v Afghánistánu generála ve výslužbě Davida Petraeuse ve více než deseti provinciích. „Ve stínu Tálibánu operuje třiadvacet teroristických skupin a Tálibán je všechny podporuje. Někdy možná stojí jedna proti druhé, ale jsou to všechno teroristické skupiny a Tálibán jim poskytuje vybavení,“ varoval velvyslanec. „Doufáme, že vláda a mezinárodní společenství budou pracovat společně na jejich porážce,” dodal.

USA začnou stahovat vojáky z Afghánistánu 1. května, potvrdil Biden

Amerika

Velvyslanec doufá, že stahování bude prováděno uvážlivě a jednotlivé kroky se budou zvažovat i a vyhodnocovat, protože ještě zbývá půl roku. „Rozhodnutí amerického prezidenta Joea Bidena respektujeme a doufáme, že to půjde hladce a odpovědně. Chceme stažení, a taky chceme analyzovat situaci a nedělat unáhlená rozhodnutí,“ řekl.

Podle velvyslance ani v září neskončí spolupráce s USA a NATO v bezpečnostní oblasti. „Pořád jsme v situaci, kdy potřebujeme mezinárodní společenství, NATO a USA, aby podporovaly naše ozbrojené síly finančně, při výcviku i radami. Chceme s nimi mít dlouhodobé strategické partnerství.“

Průsečík zájmů

Problémem je podle něj i to, že v zemi se střetávají zájmy regionálních mocností. Z vměšování do vnitřních záležitostí Afghánistánu velvyslanec obvinil především sousední Pákistán. „Tálibán je podporován Pákistánem, je financován z Pákistánu,“ tvrdí. Naopak ocenil Indii a Čínu za pomoc s rekonstrukcí země. „Čína vždy podporovala Afghánistán a mírový proces v něm. Navíc má dobré vztahy s Pákistánem,“ řekl.

To ovšem ukazuje, že úplný odchod z Afghánistánu by mohl uvolnit prostor pro Peking, se kterým Západ soupeří.

Reklama

Výběr článků

Načítám