Hlavní obsah

Tálibán obchází domy se seznamy. V Kandaháru prý popravili tlumočníka Američanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Tálibán navzdory svým slibům o umírněnosti už dává jasně najevo, kdo je v Afghánistánu pánem, píše server deníku Bild. Bojovníci radikálního hnutí podle svědectví místního novináře chodí dům od domu se seznamy nepohodlných lidí. Podle neziskové organizace Forsaken Fighters byl v Kandaháru popraven tlumočník amerických a britských vojenských sil.

Foto: Stringer, Reuters

Bojovníci Tálibánu v Kábulu

Článek

Bojovníci Tálibánu se vydali po kábulských domech a bytech a hledají bývalé členy bezpečnostních sil, pracovníky nevládních společností, zahraničních organizací, vládní úředníky a novináře, píše Bild s odvoláním na očité svědectví afghánského novináře, který vystupuje na Twitteru pod jménem Mustafa47.

Za poslední hodinu byly podle jeho slov prohledány nejméně tři domy novinářů. „Kábul se stává smrtícím. Mnozí začali počítat své poslední hodiny života v Kábulu. Nikdo neví, co bude dál. Modlete se za nás,“ píše.

Blamáž Německa: Prvním letem z Kábulu přivezlo sedm lidí

Svět

Co je vláda tálibů, už poznali obyvatelé Kandaháru. Třetí největší město Afghánistánu padlo jen o pár dnů dřív než Kábul. Australská nezisková organizace Forsaken Fighters oznámila, že byl popraven tlumočník amerických a britských vojenských sil.

„V Herátu nesmějí ženy vycházet samy ze svých domovů a ve městě Mazár-e Šaríf chodí tálibové dům od domu a hledají především spolupracovníky americké armády,“ uvedl Matt Zeller, americký veterán z Afghánistánu a spoluzakladatel organizace No One Left Behind.

Afghánská starostka: Čekám, až Tálibán přijde a zabije mě

Zahraniční

Novinář vystupující pod jménem Mustafa 47 popsal, že v Kábulu stáhly jednotlivé televizní stanice z obrazovek ženy a korigovaly obsah, aby byl „méně liberální a více islámský“.

„Místní televizní kanál s názvem Hilal vysílá záběry vítězného Tálibánu. Většina televizních kanálů přestala vysílat hudbu. Média směřují k talibanizaci,“ popisuje Mustafa47. Sám má strach a skrývá se. Uvízl v Kábulu a netuší, jak se z něj spolu s manželkou a 11měsíční dcerou dostane.

Nebudeme se mstít a ženy budou mít možnosti podle islámského práva, slibuje Tálibán

Zahraniční

Popisuje, jak dostal přes stovku žádostí o rozhovor, ale když on se snaží získat pomoc, aby mohl prchnout z Kábulu, má smůlu. Nikdo mu nechce pomoci.

Reklama

Výběr článků

Načítám