Hlavní obsah

Nebudeme se mstít a ženy budou mít možnosti podle islámského práva, slibuje Tálibán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mluvčí Tálibánu Zabíhulláh Mudžáhid v úterý slíbil, že jeho organizace se nebude nikomu mstít a že Američanům ani nikomu jinému z mezinárodního společenství se nic nestane. Na své první tiskové konferenci po převzetí moci v Afghánistánu Tálibánem rovněž řekl, že ženy budou mít svá práva a budou se moci zapojit do vzdělávání, zdravotnictví a dalších oblastí života, ovšem v rámci islámského práva šaría.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Mluvčí Tálibánu Zabíhulláh Mudžáhid

Článek

„Nikdo z hnutí vám neublíží, nikdo nebude klepat na vaše dveře, nikdo vás nebude vyslýchat,” ujišťoval podle agentury Reuters afghánskou veřejnost Zabíhulláh. „Všem je odpuštěno,” prohlásil mluvčí.

Tálibán obchází domy se seznamy. V Kandaháru prý popravili tlumočníka Američanů

Svět

Tálibán podle něj mimo jiné rovněž zaručil Organizaci spojených národů, že může pokračovat v humanitární práci v Afghánistánu.

Zabíhulláh na tiskové konferenci zopakoval četné sliby určené k uklidnění veřejnosti, které před ním už vyslovili jiní představitelé Tálibánu. Přijímány jsou ale zatím s nemalou dávkou skepse a s obavami vzhledem ke zkušenostem s krutým režimem Tálibánu, když zemi vládl pět let, než ho zahraniční intervence v roce 2001 moci zbavila. Ženy tehdy nesměly do škol a na veřejnosti mohly chodit jen zahalené a s mužským doprovodem. S nepohodlnými lidmi, včetně těch, kteří spolupracovali s cizinci, se zacházelo brutálně.

Obnoví se teroristické útoky po celém světě, prognózuje Zeman

Domácí

V úterý mluvčí Tálibánu prohlásil, že všem překladatelům a dalším najatým lidem, kteří pracovali pro cizí státy, je odpuštěno. Slíbil také rodinám, které čekají na kábulském letišti na odvoz ze země, že pokud se vrátí domů, budou v bezpečí a nikdo z Tálibánu jim nic neudělá. Ujišťoval také, že bude odpuštěno tisícům vojáků, kteří dvacet let bojovali proti povstalcům.

Západní státy, mimo jiné i Česká republika, z Afghánistánu z obavy o bezpečnost urychleně evakuují svůj diplomatický personál a také Afghánce, kteří jim pomáhali, včetně tlumočníků.

Dobré vztahy a obnovení ekonomiky

Zabíhulláh Mudžáhid zdůraznil, že Tálibán si přeje mírové vztahy s ostatními zeměmi. „Nechceme žádné vnitřní ani vnější nepřátele,” prohlásil. „Chceme mít velmi dobré vztahy se všemi, abychom mohli obnovit ekonomiku a zajistit prosperitu, abychom se dostali z této krize,” dodal.

Vyjádřil se i k tomu, co západní metropole obzvláště znepokojuje - ubezpečil mezinárodní společenství, že území Afghánistánu nebude využito proti nikomu. Obavy se týkají možnosti, že by návrat Tálibánu do země opět otevřel dveře teroristické síti Al-Káida, která před dvaceti lety - 11. září 2001 - zaútočila v New Yorku a Washingtonu. Právě v odvetě na tyto teroristické údery koaliční síly vedené USA zasáhly v Afghánistánu proti Tálibánu.

Pokud poskytneme našim lidem alternativní plodiny, pak samozřejmě budeme schopni zastavit pěstování drog.
mluvčí Tálibánu

Nicméně uvedené Zabíhulláhovo ujištění, vyjádřené činiteli Tálibánu už dříve, je přijímáno s rezervou. Podle mínění řady expertů kontakty Tálibánu s Al-Káidou zcela přerušené nejsou, jen se udržují skrytě.

Zabíhulláh rovněž slíbil, že už nikdo nebude v Afghánistánu zapojený do pašování drog. Nyní to podle něj bude narkotik prostá země. V této souvislosti řekl, že mezinárodní společenství „by nám mělo pomoci, abychom měli alternativní plodiny; pokud poskytneme našim lidem alternativní plodiny, pak samozřejmě budeme schopni zastavit pěstování drog”.

Reklama

Výběr článků

Načítám