Hlavní obsah

Tálibán rychle postupuje, do tří měsíců může ovládnout celý Afghánistán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Bojovníci Tálibánu v Afghánistánu dále postupují. Ovládli věznici v Kandaháru a letiště u Kundúzu i s veškerým vybavením. Je to poprvé, kdy Tálibán dobyl základnu celého armádního sboru. Dobyl i město Herát ve stejnojmenné provincii a město Ghazní 130 km od Kábulu. Američtí představitelé varovali, že by Afghánistán mohl padnout do rukou Tálibánu do 90 dní.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tálibán obsadil vládní budovy v KundúzuVideo: Reuters

 
Článek

Nejmenovaný americký představitel řekl v rozhovoru pro stanici CBS, že by se hlavní město Kábul mohlo dostat pod tlak už za třicet dní. Západní velvyslanectví se už připravují na evakuaci. Celý Afghánistán by podle něj mohl dobýt Tálibán za 90 dní, i když se dosud objevovaly spíše spekulace, že ho hnutí může ovládnout nejdříve za půl roku. Postup v posledních dnech je však tak rychlý, že podle listu Guardian může být doba dokonce kratší než tři měsíce.

Tálibán obsadil město Herát, což je 11. provinční metropole, kterou dobyl. Tiskové agentury informují o tom, že se radikálové nesetkali s žádným odporem.

Pád Ghazní

Ve čtvrtek radikálové dobyli stejnojmenné hlavní město provincie Ghazní ležící jen 130 km jihozápadně od Kábulu. Stalo se desátým hlavním městem provincie, které Tálibán ovládl. Hnutí na něj útočilo z několika stran a už zveřejnilo záběry svých bojovníků v ulicích Ghazní.

„Mohu potvrdit, že Ghazní padlo dnes ráno do rukou Tálibánu. Převzali kontrolu nad klíčovými oblastmi města: úřadem guvernéra, policejním ředitelstvím a vězením," sdělil AFP předseda provinční rady Ghazní Násir Ahmad Fakírí. Dodal, že někde se ještě bojuje, ale většinu města bojovníci Tálibánu ovládli.

Tálibán upevňuje pozice na severu

O pádu kundúzského letiště, kde sídlil i 217. pamírský sbor, informovala afghánská televize TOLO. Záběry na sociálních sítích ukazují, jak se desítky vojáků vzdávají tálibům.

Tálibán odřízl sever i západ Afghánistánu od Kábulu

Svět

Po evakuaci Fajzabádu, což je správní středisko provincie Badachšán na severu země, se bezpečnostní síly pokusily dosáhnout Farcháru v sousední provincii Tachár, ale palba Tálibánu je zastavila. „V Badachšánu panuje chaos a anarchie, lidé jsou velmi vystrašení, vládní vozidla byla ukradena a odvezena na neznámá místa, veřejné majetky byly vyrabovány,“ uvedl poslanec Atikulláh Zabíh.

Foto: Taliban Handout, Reuters

Bojovníci Tálibánu

Ve Faráhu se bezpečnostní síly stáhly na letiště, o něž se bojuje. Město ovládá Tálibán, který v něm vyhlásil právo šaría stejně jako v dalších městech na severu země, jimiž jsou Puli Chumrí, Fajzabád a Tachár.

Tálibán se zmocnil opuštěných zbraní. Potřebujeme pomoc, přiznala afghánská vláda

Svět

Postup Tálibánu na jihu

Tálibán postupuje i na jihu země. V Kandaháru se mu podařilo ovládnout věznici na východě města, ze které propustil na tisíc vězňů. „Kandahárská ústřední věznice byla odpoledne dobyta po dlouhém obléhání,“ řekl mluvčí Tálibánu a dodal, že „stráž se vzdala a odevzdala nám zbraně“.

Foto: Novinky

„Několik míst v Kandaháru je pořád pod kontrolou vlády, ale Tálibán je na náměstí Ahmada Waliho Chána,“ řekl listu The Guardian jeden z místních představitelů. Bazar ve městě se však neotevřel už ve středu.

Foto: Mohammad Asif Khan, ČTK/AP

Bojovník Tálibánu ve Faráhu

V hlavním městě provincie Hílmand, obklíčeném Laškargáhu, tálibové ovládli policejní stanici, když se před ní odpálil sebevražedný atentátník v autě s výbušninami. Část policistů se vzdala, další se stáhli do sídla guvernéra, uvedla poslankyně Nasima Niaziová. Podle ní se sebevražedný atentátník v autě odpálil i před věznicí, ale tu vzbouřenci zatím neovládli.

Afghánské bezpečnostní síly se pokoušejí táliby na jihu zastavit pomocí leteckých útoků, což podle Niaziové ohrožuje civilisty: „Tálibán používá domy civilistů, aby se chránil, a vláda na ně útočí, aniž by brala na civilisty ohled.“

Foto: Mirwais Bezhan, ČTK/AP

Afghánec zraněný při bojích s Tálibánem v nemocnici v Mazári Šarífu

Americké nálety

Tálibán postupuje, i když na něj útočí americká letadla. Podle australské bezpečnostní společnosti Cavell Group, která monitoruje lety bojových letadel, byly americké bombardéry B-52, bojové letouny F-15 i drony nasazeny po celou noc nad většinou území Afghánistánu. Není ale jasné, jak byly jejich zásahy úspěšné nebo zda si vyžádaly civilní oběti. Americké velitelství v Kataru na dotazy tiskových agentur nereagovalo.

USA vyslaly do Afghánistánu bombardéry. Mají zabránit postupu Tálibánu

Svět

Není také jasné, jak dlouho budou nálety trvat. Na dotaz, zda budou pokračovat i po 31. srpnu, kdy americké jednotky opustí zemi, nedala mluvčí Bílého domu Jen Psakiová jasnou odpověď: „Nemám o tom žádné nové informace. Ale je to dobrá otázka“.

Afghánci mění velitele

Tálibán od minulého pátku ovládl deset hlavních měst provincií. Kvůli rychlému postupu vzbouřenců odvolal prezident Ašraf Ghání velitele armády Waliho Muhammada, který byl ve funkci od června, a nahradil ho Hibatulláhem Aliziou. Speciální síly má nově vést mladý generál Sami Sadat, který hájí několik týdnů Laškargáh, kde stojí v čele 215. sboru s 20 000 vojáky.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Afghánský prezident Ašraf Ghání

Západní experti stále nevylučují, že by početnější afghánské bezpečnostní síly mohly zvrátit situaci, i když tomu zatím nic nenasvědčuje. Podle televize TOLO se Ghání domluvil s místními vojenskými vůdci na severu na spolupráci. Jeden z nich, Abdul Rašíd Dostúm slíbil afghánskému lidu, že provincie na severu země od Tálibánu vyčistí: „Tálibán přišel na sever, ale chytil se do pasti. Teď s pomocí Alláha bude pro ně těžké se ze severu dostat.“

Podle zdrojů televize TOLO Ghání pověřil Dostúma velením na severu, i když se dosud vyhýbal spolupráci s tvrdými místními vojenskými vůdci bojujícími proti Tálibánu v devadesátých letech.

Ghání navzdory očekávání veřejnosti situaci stále nekomentuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám