Hlavní obsah

Pentagon snížil počet amerických vojáků v Afghánistánu v rozporu se zákonem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká armáda snížila svůj kontingent v Afghánistánu na 2500 vojáků. Stahovala je podle agentury AP zřejmě v rozporu se zákonem o obranném rozpočtu, který prezident Donald Trump v prosinci vetoval, ale Kongres ho pak přehlasoval.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Příslušník americké námořní pěchoty v Afghánistánu s místními vojáky

Článek

USA se v loňské dohodě s radikálním hnutím Tálibán zavázaly, že do letošního května z Afghánistánu stáhnou všechny své vojáky výměnou za to, že Tálibán nedovolí svým členům a ani žádným jiným organizacím využívat afghánské území k útokům na USA a jejich spojence. Trump v listopadu slíbil, že do 20. ledna stáhne z Afghánistánu 2500 ze zbývajících 4500 Američanů. Termín se váže k inauguraci nově zvoleného prezidenta.

Republikáni i NATO kritizují Trumpa za plán stahování vojáků z Afghánistánu

Amerika

Ve čtvrtek pak bez zmínky o přesných číslech Trump oznámil, že je nyní po 19 letech působení v Afghánistánu historicky nejnižší počet amerických vojáků. Dodal, že si stále přeje, aby odešli všichni. „Budu vždy prosazovat skoncování s nekonečnými válkami,” řekl.

Bez ohledu na názor amerických vysokých důstojníků se rozhodl dosluhující ministr obrany Christopher Miller řídit se Trumpovým příkazem a pokračovat ve stahování. Američané odcházeli nejen z Afghánistánu, ale i z Iráku, kde jich zůstalo také 2500.

Stažení v rozporu se zákonem

To, že armáda stahuje své vojáky, je podle AP v rozporu se zákonem o obranném rozpočtu. Pentagonu totiž vysloveně zakazuje použít peníze z letošního nebo loňského rozpočtu ke snížení počtu jednotek pod 4000 lidí nebo v případě menších kontingentů pod stav, jaký platil v době schválení zákona, tedy 1. ledna. Pentagon podle AP nevysvětlil, jak se dá pokračující stahování uvést do souladu se zněním zákona.

Opustíme Afghánistán a země se stane rejdištem teroristů, varuje šéf NATO

Evropa

Snižování počtu vojáků komplikuje rozhodování administrativy zvoleného prezidenta Joa Bidena, který chce nechat v Afghánistánu menší protiteroristickou jednotku, jež zajistí, že extremistické skupiny nebudou útočit na USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám