Hlavní obsah

Patenty na výrobu vakcín se uvolňovat nebudou, zarazila nápad Evropská unie

Právo, Novinky, ČTK, BBC, ama, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Porto (Portugalsko)/Brusel

Uvolnění patentů na výrobu vakcín není řešení pro hospodářsky méně vyspělé země. Po nočním jednání s prezidenty a premiéry členských zemí to v sobotu řekl předseda Evropské rady Charles Michel. EU je pro posílení vývozu. Naopak Spojené státy uvolnění patentů na očkovací látky proti covidu podporují.

Foto: Pool, Reuters

Předseda Evropské rady Charles Michel

Článek

„Nemyslíme si, že uvolnění patentů na výrobu vakcín je v krátkodobém horizontu dokonalé řešení. Ale jsme připraveni se v tomto tématu zapojit, hned jak bude na stole nějaký konkrétní návrh,” řekl Michel.

EU zvažuje uvolnění patentů na vakcíny

Koronavirus

Lídři se v pátek u pracovní večeře zabývali otázkou, jak podpořit rozjezd očkování v chudších zemích Afriky, Asie či Latinské Ameriky, jimž se zatím nedostává vakcín. Na stole měli návrh, podle něhož by farmaceutické firmy v zájmu co nejrychlejšího rozšíření výroby očkovacích preparátů do celého světa dočasně přišly o svá patentová práva.

Tuto myšlenku prosazuje stovka zemí Světové obchodní organizace (WTO) včetně Spojených států. Před jednáním ji s výhradami podpořila například Francie nebo Španělsko, zatímco Německo nápad kritizovaný výrobci vakcín odmítá. Německá firma BioNTech je ve spolupráci s americkým Pfizerem největším dodavatelem vakcín do EU.

Spojené státy podpořily uvolnění patentů na vakcíny

Koronavirus

Michel stejně jako řada lídrů unijních zemí prohlásil, že by další vyspělé státy měly podobě jako evropský blok začít exportovat podstatnou část očkovacích preparátů vyrobených na svém území. Unijní politici dlouhodobě vyzývají Británii či Spojené státy, aby se v tomto směru více angažovaly.

USA chtějí sdílet patenty

Administrativa prezidenta Joea Bidena se každopádně ve středu připojila k výzvám ohledně sdílení technologií v zájmu urychlení boje s pandemií koronaviru.

Katherine Taiová, americká obchodní zástupkyně, oznámila, že USA sice podporují ochranu duševního vlastnictví, avšak v podmínkách pandemie jsou pro uvolnění patentů. „Mimořádné okolnosti pandemie covid-19 vyžadují mimořádná opatření,“ zdůraznila.

Pandemie potrvá do roku 2024, když se nezrychlí vakcinace, varoval francouzský ministr

Evropa

Podle Michela je o tom evropský blok ochoten dále diskutovat. Ursula von der Leyenová, šéfka Evropské komise, tento týden zmínila, že přínosem rozhodnutí by bylo zrychlení výroby a distribuce vakcíny.

Také francouzský prezident Emmanuel Macron totiž nejprve ve čtvrtek řekl, že „absolutně souhlasí“. Jeho prohlášení představovalo posun, protože Francie až dosud lpěla na tom, že by to odradilo firmy od zavádění inovací, a pozastavení ochrany patentů označovala za poslední možnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám