Hlavní obsah

OSN chce zaplatit Tálibánu přes 130 milionů za ochranu svých lidí a budov

New York

Spojené národy navrhují v příštím roce vyplatit téměř šest milionů dolarů (134 milionů Kč) afghánskému hnutí Tálibán, aby jeho příslušníci zajistili ochranu zaměstnanců a budov OSN v Afghánistánu. Většina peněz by měla jít na podporu platů a stravné někdejších bojovníků Tálibánu, kteří nyní pracují pro afghánské ministerstvo vnitra a měli by zařízení OSN v zemi střežit. Informovala o tom ve středu agentura Reuters s odvoláním na dokument Spojených národů a na informovaný zdroj.

Foto: Wana News Agency, Reuters

Tálib s americkou puškou M4

Článek

„OSN má jako zaměstnavatel povinnost posílit kapacitu hostitelských států, pokud zaměstnanci OSN pracují v nebezpečných oblastech,“ odpověděl v e-mailu mluvčí OSN Farhan Haq na otázku agentury Reuters ohledně navrhovaných plateb pro Tálibán. „Rozpočet Asistenční mise OSN v Afghánistánu (UNAMA) je nyní přezkoumáván, ale mise se nadále plně řídí sankčními režimy OSN,“ uvedl mluvčí Farhan Haq.

Tálibán začne zásobovat Německo marihuanou

Svět

Peníze by měly plynout Tálibánu na základě rozšířené dohody, kterou OSN uzavřela s předchozí, Západem podporovanou afghánskou vládou. Jednotliví členové Tálibánu střežící zařízení OSN by díky ní měli dostat na mzdách o 275 až 319 dolarů měsíčně více. „Stravné ve výši 90 dolarů na osobu, které bylo dříve vypláceno jen zaměstnancům afghánského ministerstva vnitra v regionech, by mělo být rozšířeno i na Kábul,“ řekl agentuře Reuters nejmenovaný zdroj.

Navrhovaný finanční příspěvek má zvýšit schopnost Tálibánu ochránit asi 3500 zaměstnanců OSN v afghánské metropoli Kábulu a v deseti regionálních kancelářích. Mnozí z nich pomáhají zemi s 39 miliony obyvatel řešit nedostatek potravin a nefungující služby v době, kdy se afghánská ekonomika hroutí.

Plán OSN podle Reuters svědčí o přetrvávající nejisté bezpečnostní situaci v Afghánistánu poté, co ze země v srpnu odešli poslední američtí vojáci a chopilo se tam moci islamistické hnutí Tálibán, a také o zoufalém nedostatku financí trápícím novou vládu, která byla odstřižena od mezinárodní finanční pomoci.

Evropská unie přijme 40 tisíc Afghánců

Evropa

Porušení sankcí?

Několik expertů agentuře Reuters řeklo, že navrhované platby by mohly porušovat sankce uvalené OSN a Spojenými státy na Tálibán a jeho nejvyšší vůdce. Otázkou také podle nich je, zda budou Spojené národy schopny kontrolovat, že Tálibán nepoužívá zmíněné finance na jiné účely.

Jedním z představitelů Tálibánu na sankčních seznamech je afghánský ministr vnitra Sirádžuddín Hakkání, šéf sítě Hakkání obviňované z těch nejkrvavějších útoků během dvacetileté války v zemi. USA, podle nichž je síť Hakkání blízká al-Kaidě, nabízejí za informace vedoucí k zatčení Sirádžuddína Hakkáního odměnu deset milionů dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám