Hlavní obsah

Tálibán začne zásobovat Německo marihuanou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tálibán se už začal připravovat na to, že začne Německo zásobovat marihuanou, píše server deníku Bild. Mluvčí afghánského ministerstva vnitra Qari Saeed Khosti oznámil, že 24. listopadu byla podepsána smlouva s německou společností CPharm o investicích v Afghánistánu a dovozu konopných produktů do Německa. Stalo se to přesně v den, kdy strany německé vládní koalice zveřejnili koaliční dohodu, včetně plánu na legalizaci konopí, píše server taz.de.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dohoda počítá s tím, že německá firma, která sídlí ve spolkové zemi Porýní-Falc v městečku Vettelschoss, se zavázala, že v Afghánistánu postaví továrnu na zpracování rostlin konopí „na medicínské prostředky a masti“.

Investice by měla dosáhnout částky 400 milionů eur (10,2 miliardy korun).

Firma by dokonce měla získat monopol. Khosti uvedl, že po podpisu smlouvy by „konopí z celého Afghánistánu mělo být dodáváno pouze této společnosti“.

Afghánské ministerstvo vnitra, které je přitom zodpovědné za boj proti obchodu s drogami, chce rozšířit plochu pro pěstování konopí ze současných 4000 na 6000 hektarů.

Bezradný Tálibán povolal do práce vyhozené bankovní úředníky

Svět

„Pro nás jsou důležité investice a to, že lidé najdou práci,“ pochvaluje si dohodu Khosti.

Deník Bild oslovil Wernera Zimmermanna, generálního ředitele společnosti.

Ten uzavření dohody potvrdil a vidí v ní přínos jak v celosvětovém boji proti „tvrdým“ drogám, tak jako budoucnost pro mnoho afghánských zemědělců, které ohrožuje chudoba a hlad.

„Výhody pro ně jsou jasné. Podporuje se tradiční zemědělství. Tam, kde se nyní pěstuje opium, by v budoucnu mohlo růst konopí,“ řekl Zimmermann.

Česko by podle Kulhánka v žádném případě nemělo uznat vládu Tálibánu

Domácí

Na začátku roku 2020 přitom Tálibán zakázal pěstovat konopí v oblastech, které v té době ovládal. Představitelé Tálibánu měli obavu ze zvýšení spotřeby konopí mezi obyvatelstvem.

Nyní vláda v Kábulu zřejmě hledá způsob, jak produkci konopí legalizovat a přesunout ho do státem řízeného výkupního systému, podobně jako u legálních zemědělských plodin.

Tálibán současně hledá způsob, jak rozhýbat ekonomiku trpící západními sankcemi a zvýšit státní příjmy. Kolik by měla inkasovat německá společnost, však není jasné.

Reklama

Výběr článků

Načítám