Hlavní obsah

Na indonéském letišti testovali až 20 tisíc lidí použitými tyčinkami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakarta

V Indonésii zadrželi pět zaměstnanců státní farmaceutické firmy Kimia Farma Diagnostika. Opakovaně používali na letišti Kualanmu v Medanu tyčinky určené k odběru vzorků z nosu pro test na koronavirus. Přesný počet lidí, kteří byli testováni opakovaně použitými tyčinkami, není přesně znám, ale jsou to tisíce, některé zdroje uvádí 20 tisíc. propuštěným zaměstnancům hrozí až deset let vězení.

Foto: Ajeng Dinar Ulfiana, Reuters

Lidé v Indonésii čekají ve frontě na svůj spoj

Článek

Od poloviny prosince mohlo být opakovaně použitými tyčinkami otestováno přes 9000 lidí, protože se na letišti testuje denně sto až dvě stě osob, řekl Panca Putra Simnjuntak, velitel policie v Medanu. Dotyční zaměstnanci si mohli přijít na 1,8 miliardy rupií (2,68 milionu korun), protože se za každý test platí 200 tisíc rupií (300 korun), celková částka je však zřejmě nadnesená, protože opakovaně použité byly jen tyčinky. Zabaveno jim bylo 149 milionů rupií. Panuje podezření, že jeden z nich peníze použil na stavbu luxusního domu.

V Indonésii vyvinuli dechové testy na covid. Jsou přesné a rychlé

Koronavirus

Australský server televize ABC s odvoláním na policii uvedl, že opakovaně měly být použity tyčinky ze 150 testů a to ve 20 tisících případech. Na podvod se přišlo zřejmě na základě udání. Jeden policista v civilu si na letišti nechal udělat test, který mu vyšel pozitivní, když měl předtím test negativní.

Zdravotní riziko 

Zatím není jasné, zda opakované použití tyčinek způsobilo někomu problémy, expert na patologii Toang Dwi Ardyanto z univerzity Sebelas Maret varoval, že zdravotní rizika tu jsou: „Není to jen covid, ale také bakterie, jiné viry a další patogeny, kterými se mohli lidé nakazit.“

Strategie Indonésie: Očkuje lidi v produktivním věku

Koronavirus

Zdůraznil, že po prvním použití už tyčinky nelze použít znovu. Firma těžila z toho, že mnozí lidé se nechávali otestovat přímo na letišti – bez negativního testu nemohli odletět – a nenechali si ho dělat předem na klinice nebo v nemocnici.

Expertka na veřejné zdraví Irma Hidayanová upozornila, že problém je hlubší: „Chybí tu bedlivá kontrola testování na protilátky.” Podle ní v tom hraje roli i neochota politiků zavést tvrdší opatření. Elina Ciptadiová, která stojí za nezávislou stránkou monitorující pandemii v zemi, dodala, že v Indonésii jsou opatření proti koronaviru obecně málo vymáhána.

Zámožný Indonésan údajně vybukoval celé letadlo pro sebe a manželku. Bál se covidu

Cestování

„Není tu jen případ Kimia Farmy, ale lidé se vyhýbají i karanténě po příjezdu.“ Dodala, že ti, kteří byli pozitivně testováni, si zařizují druhý, negativní test: „Místo, aby šli přímo do izolace, se dostanou do letadla předtím, než jdou k doktorovi.“

Úřady už dříve narazily na prodej podvodných potvrzení o negativitě, aby lidé mohli cestovat.

Laxní přístup Indonésie ke koronaviru

Země s 1,7 milionem nakažených a 46 000 obětí patří k nejpostiženějším v jihovýchodní Asii. Ciptadiová dodala, že v zemi s 272 miliony obyvatel se denně provádí jen 40 000 až 50 000 testů.

Dva lidé se už rozhodli firmu žalovat. Létali z Madanu do Jakarty každý týden, a to od poloviny prosince až do února. Ranto Sibarani řekl, že byl v Medanu testován desetkrát: „Byla to hrozná zkušenost, protože mi zajížděli do nosu velmi hluboko a několikrát za sebou, až jsem si stěžoval, že to není prováděné profesionálně. Nyní mám podezření, že důvodem opakování výtěru a zajíždění hluboko do nosu bylo to, že použili vypranou tyčinku, se kterou se odebíral vzorek obtížněji.“ Podle místních médií je k dispozici svědectví 23 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám