Hlavní obsah

V Indonésii vyvinuli dechové testy na covid. Jsou přesné a rychlé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakarta

Indonésie možná vyvinula způsob, jak ukončit nepříjemné testy na koronavirus výtěrem z nosohltanu. Od středy se na vlakových nádražích po celé zemi používají dechové testy GeNose, které vyvinula Univerzita Gadžah Mada, uvedl server CNA. Přítomnost covidu-19 podle univerzity odhalí s nejméně 95procentní přesností.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Dechový test na covidVideo: Reuters

 
Článek

Při testu stačí pouze vyfouknout vzduch z plic přes trubici do plastového sáčku. Jeho obsah se pak vyfoukne do speciálního přístroje, který dokáže vyhodnotit, zda je člověk pozitivní, nebo ne. Na výsledek se čeká pouze dvě minuty.

„Vypadá to slibně a řekl bych, že to má velký potenciál. Ale implementace není úplně jednoduchá,“ uvedl epidemiolog Dicky Budiman z Griffith University v australském Queenslandu.

Cestujícím do ČR z rizikových zemí bude dočasně stačit antigenní test

Domácí

Důležité je podle něj především naprogramování strojů, které musí přesně rozeznat nakažené jedince. Toho by stroje měly být podle vedoucího inovačního týmu Kuwata Trijany schopny, protože do jejich pamětí byly implementovány výsledky pozitivních výtěrů z PCR testů.

GeNose prošlo klinickými testy v jogdžakartské nemocnici v květnu loňského roku. V prosinci pak bylo schváleno použití testů a začala jejich distribuce.

Použití se blíží v Nizozemsku

Dechové testy se pokouší vyrobit více zemí na světě. Kromě Indonésie například také Spojené státy, Izrael či Austrálie. V Evropě je zřejmě nejblíže k jejím využitím Nizozemsko, kde se v tomto týdnu testuje SpiroNose, který funguje na podobném principu jako indonéský vynález a jeho spolehlivost je podle expertky na infekční nemoci Mariken van der Lubbenové vysoká.

V Ostravě už hledají covid ve slinách

Koronavirus

Nizozemsko už objednalo zhruba 1800 testů, které plánuje rozmístit po celé zemi. Na výsledek by se navíc mělo čekat jen minutu. „Nemáme dostatek testů, abychom mohli tvrdit, že se jedná o budoucnost testování. Pokud bychom ale byli schopní získat výsledek testu do minuty, může to změnit průběh pandemie,“ uvedl belgický virolog Marc Van Ranst.

Zdravotnická společnost Breathomix, která se vývojem dýchacích testů v Nizozemsku zabývá, nyní zkoumá možnost využití SpiroNose ve školách. Výrobce ale dodal, že testy mohou být náchylné na rozptylující faktory dechu, kterými může být například alkohol či cigaerty.

Reklama

Výběr článků

Načítám