Hlavní obsah

Na další milion nakažených stačil pouhý týden

Právo, brw, DPA, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední milion lidí nakažených koronavirem přibyl na světě za jediný týden. Vyplývá to ze statistik Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) i bilance na webu Worldometers.info. Celosvětově počet infikovaných překonal hranici osmi milionů.

Foto: Kathy Willens, ČTK/AP

Lidé v brooklynském parku dodržují sociální rozestupy. Přesto případů dál rapidně přibývá.

Článek

Více než čtvrtinu případů evidují USA. Nejrychleji nyní přibývá infikovaných v Latinské Americe, která registruje pětinu případů. Nejhorší situace je v Brazílii, jež je s bezmála 900 tisíci nákaz po USA druhou nejvíce postiženou zemí na světě.

Podle JHU je nyní celosvětově registrováno bezmála 440 tisíc úmrtí s covidem-19.

Také v tomto ohledu jsou nejhůře zasaženy USA a Brazílie, následuje Británie, Itálie a Francie. Bilance ale podle epidemiologů není přesná: skutečný počet zemřelých s covidem-19 nejlépe ukáže srovnání s pětiletým průměrem úmrtnosti v daném období v jednotlivých zemích.

Chile prodloužilo stav katastrofy

Podle listu The Washington Post už 21 amerických států ohlásilo vyšší nárůst nových případů, než byl průměr minulého týdne. Nejhorší je to v Alabamě (o 92 procent), Oregonu (83,8) a v Jižní Karolíně (60,3).

Antimalarika proti koronaviru? V USA už to zatrhli, nefunguje to

Koronavirus

Denní přírůstek obětí ale v USA stále klesá a již druhý den se drží pod čtyřmi stovkami. Přesto Institut pro měření a vyhodnocování zdraví (IHME) včera zveřejnil odhady, podle nichž do září v zemi v souvislosti s covidem zemře přes 200 tisíc lidí, což představuje 18procentní zvýšení předchozích odhadů. Důvodem je současné uvolňování opatření, které státy kvůli nákaze zavedly. Nejhůře zasažena bude podle IHME Florida s 18 675 oběťmi.

Dramatická je situace v Chile. Tamní vláda oznámila 90denní prodloužení stavu katastrofy, který platí už od poloviny března. V zemi v posledních týdnech přibývá pět tisícovek nových případů denně a už jich je přes 180 tisíc. Příliv nakažených zahltil nemocnice. Úřady uzavřely šestimilionové Santiago de Chile i aglomeraci Valparaíso a Viňa del Mar.

Situace s koronavirem v Pekingu je extrémně vážná, varoval magistrát

Koronavirus

Nejednotné údaje o úmrtnosti přicházejí také z Británie.

Tamní ministerstvo zdravotnictví v pondělí ohlásilo 41 736 úmrtí, agentura Reuters včera napsala, že zemřelých s covidem-19 bylo už 5. června 53 077 a JHU pro tento den uvádí 41 821 obětí.

Koronakrize znovu dusí Pákistán. Od květnového zrušení karanténních opatření zde přibylo přes 100 tisíc případů, proto úřady znovu zavedly přísná omezení.

Přitvrdilo i Turecko, kde jsou od včerejška podle agentury DPA roušky povinné ve 42 provinciích. Důvodem je dvojnásobný denní přírůstek nakažených ve srovnání s počátkem června. Nastal zjevně po rozsáhlém uvolnění omezení.

Evropa uvolňuje

Naopak mírně pozitivní vývoj hlásí Rusko, kde se podle krizového štábu v pondělí víc lidí uzdravilo, než nakazilo a otevřela se muzea, knihovny a úřady. Proti předchozím dnům se ale v zemi, která je co do počtu infikovaných (bezmála 546 tisíc) třetí na světě, opět výrazněji zvýšil počet úmrtí. Celkem jich je bezmála 7300.

Evropa mezitím hlásí další uvolnění protikoronavirových opatření: Finsko zrušilo nouzový stav a Rakousko otevřelo hranice s Itálií, i když pro turisty nadále platí varování týkající se regionu Lombardie, který byl nákazou postižen nejvíce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám