Hlavní obsah

Koalice podniká masivní útok na Libyi, bude mít několik fází

Novinky,
Aktualizováno

Libye v sobotu v noci čelí masivnímu útoku koaličních sil. K francouzským letounům, které už odpoledne zaútočily na tanky a obrněné transportéry, se večer přidaly britské a americké síly. USA současně převzaly velení operace Odyssey Dawn. Z amerických i britských lodí a ponorek bylo vypáleno 112 střel Tomahawk. Nasazení britských sil potvrdil premiér David Cameron.

Článek

Libyjská státní televize informovala, že bylo sestřeleno jedno francouzské letadlo. Francouzská armáda tuto informaci ale popřela.

Podle USA byla libyjská protiletadlová obrana výrazně poškozena.

Americké útoky popsal viceadmirál ze Spojených států William E. Gortney: "Americké i britské válečné lodě a ponorky vystřelily asi 110 nebo 112 střel s plochou dráhou letu. Namířeny byly na stanoviště protiletecké obrany a na klíčové telekomunikační body. Většina je jich v západní části na pobřeží. Snažíme se vyřadit ty systémy, které by nám bránily v prosazení bezletové zóny.“

Doplnil, že cílů bylo dvacet, většina jich ležela u Tripolisu, který je opěrným bodem Muammara Kaddáfího.

K akci viceadmirál uvedl: "Je to první fáze vojenské operace, která bude mít více fází. Je to mezinárodní vojenská operace."

Gortney neupřesnil, jak dlouho bude operace trvat. U první fáze jde o hodiny nebo dny, záleží na vyhodnocení úspěšnosti zásahu, který se mimo jiné provede bezpilotními letouny.

Britské ministerstvo obrany uvedlo, že z ponorek byly vypáleny také střely Tomahawk. Premiér David Cameron uvedl zahájení vojenské akce proti Libyi:  "Je to nezbytné, oprávněné a správné,“ řekl.

Libyjská televize útoky potvrdila. Uvedla, že je provedli nepřátelští křižáci, kteří bombardovali civilní oblasti v Tripolisu i zásoby paliva zásobující Misurátu na západě země.

Zdroje BBC uvádějí, že v Tripolisu byly terčem čtvrti, kde jsou vojenské základny nebo kasárna.

Do akcí se má zapojit i Španělsko se čtyřmi Hornety, jedním tankovacím letadlem, jednou lodí a asi i jednou ponorkou. Hornety vzlétnou už v noci.

Akce byla déle plánována

"Není to rozhodnutí ze včerejška,“ řekl americký prezident Barrack Obama, i když přiznal, že právě poslední akce Kaddáfího vedly ke spuštění akce: „Včera se plukovník Kaddáfí zavázal zastavit násilí, ale vzdor závazkům to bylo porušeno. Nebezpečí pro civilní obyvatelstvo narůstalo.“

Obama, který se tvrdě stavěl proti válce v Iráku, uvedl: "Jsem si vědom rizik jakékoli operace, ale nemůžeme stát nečinně, když někdo bez slitování vraždí vlastní obyvatele, jak k tomu došlo k Misurátě a na předměstí Benghází.“

Obama současně zdůraznil, že USA nejednají samy: "Jsme součástí široké koalice, jednáme v zájmu USA i celého světa.“ Doplnil, že zásah byl na žádost a že nebude následovat pozemní operace.

Libye odsoudila nálety jako agresi. Generální tajemník Všeobecného lidového kongresu Muhammad Zvaj kritizoval, že nálety přišly v době, kdy byly útoky proti rebelům zastaveny. Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí ji pak v rozhlasovém vystoupení odsoudil jako projev křižáckého kolonialismu a pohrozil, že promění Středomoří v bitevní pole. [celá zpráva]

Libye podle arabských stanic žádá mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN.

Anketa

Souhlasíte s vojenským zásahem v Libyi?
ano
61 %
ne
39 %
Celkem hlasovalo 56092 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám