Hlavní obsah

Kaddáfí chce proměnit Středomoří v bitevní pole

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis
Aktualizováno

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí vystoupil v sobotu pozdě večer ve státním rozhlasu s projevem odsuzujícím útoky na Libyi. Pohrozil odvetou, lidu chce rozdat zbraně. V rozhlase vystoupil místo televize proto, aby se nedalo zjistit, kde se nachází.

Článek

Kaddáfí v telefonickém rozhovoru pro rozhlas odsoudil letecké a námořní útoky Západu na svou zemi. Označil je za „ozbrojený útok proti svrchovanému státu, za útok na Libyi,“ uvedla televize SkyNews. Řekl, že se nyní Středomoří promění ve skutečné bojiště.

Dodal, že otevře sklady zbraní a rozdá zbraně lidem, aby mohli bránit Libyi.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Příznivec Muammara Kaddáfího líbá plakát s vůdcem země.

Operaci Odyssey Dawn označil za koloniální křižáckou výpravu.

Libyjský diktátor zároveň vyzval obyvatele arabských a islámských zemí, Latinské Ameriky, Asie a Afriky, aby stáli po boku "hrdinného" libyjského lidu v jeho boji proti nepříteli. Západní agrese podle něj jen zvýší sílu, odhodlání a jednotu libyjského lidu.

Podle arabských stanic Libye žádá mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN.

Libye odsoudila nálety jako agresi

Generální tajemník Všeobecného lidového kongresu Muhammad Zvaj kritizoval, že nálety přišly v době, kdy byly útoky proti rebelům zastaveny:

„Velký počet civilistů byl dnes večer touto agresí zasažen a zraněn. Naší snahou bude zachránit co nejvíce lidských životů. Tato agrese je barbarská a není pro ni žádná omluva, jelikož Libye už rezoluci Rady bezpečnosti akceptovala a ohlásila zastavení palby. Co víc, Libye požádala o přítomnost mezinárodních pozorovatelů přímo na svém území, aby byli schopni podat svědectví, že jsme skutečně akce zastavili. Požádali jsme o vyslání mise. Místo toho Spojené státy a některé další země zvolily formu agrese."

Foto: Reuters

Muammar Kaddáfí

Tajemník ještě dodal: „Tato agrese našeho ducha neoslabí, nechceme aby se Libyjci museli vzdát ozbrojeným milicím a západním agresorům. Masy lidí se shromažďují na různých místech a prohlašují věrnost revoluci, což je důkaz, že lidé stojí za svým vůdcem.“

Zvaj ještě vysvětlil, co se podle něj dělo v Benghází: „Ve městě Benghází došlo k bojům, kdy lidé zevnitř města chtěli vyčistit město od extremistů.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám