Hlavní obsah

Kdo vyhrál volby v Afghánistánu? Prezidentský slib složí oba soupeři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Nedělní jednání amerického vyslance v Afghánistánu Zalmaye Khalilzada selhalo, nepodařilo se mu najít řešení napětí mezi dvěma soupeřícími politiky Ašrafem Gháním a Abdulláhem Abdulláhem. Oba tvrdí, že vyhráli prezidentské volby v Afghánistánu a oba plánují složit prezidentský slib, uvedla televize Al-Džazíra.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Stávající afghánský prezident Ašraf Ghání

Článek

Abdulláh v pondělí nabídl, že zruší přísahu, pokud Ghání učiní totéž. Ghání ale neustoupil a míní ještě v pondělí složit prezidentský slib. Podle afghánské volební komise získal ve volbách z 28. září 50,64 procenta hlasů. Výsledky, které byly zveřejněny až v prosinci, však Adulláh Abdulláh zpochybnil a napadl.

Vítězem afghánských voleb je dle předběžných výsledků Ašraf Ghaní

Blízký a Střední východ

Abdulláh požadoval pro sebe křeslo premiéra, který by dohlížel na mírový proces s Tálibánem, a 60 procent ministrů. To Ghání odmítl, nabídl jen 40 procent ministrů včetně jednoho, který měl stát v čele Národní bezpečnostní rady, a místo předsedy v Nejvyšší mírové radě, která měla vést jednání s Tálibánem. To se ale Abdulláhovi nelíbilo, protože Ghání by tak ovládal všechna silová ministerstva.

Oba rivalové se setkali v neděli večer za přítomnosti Khalilzada. Ghání na schůzce zopakoval, že neumožní Abdulláhovi vést vládu národní jednoty, jakou vede nyní, kdy po sporných volbách získal zvlášť zřízené křeslo výkonného ředitele vlády, uvedla afghánská televize TOLO.

Dění už komentoval i Tálibán. Jeho mluvčí Suhail Šahín řekl, že vzbouřenecké hnutí je na základě mírové dohody s USA z 29. února připraveno zahájit vnitroafghánské rozhovory. Dodal však, že spory mezi afghánskými vůdci „nejsou dobrým znamením pro rozvoj míru v zemi“.

Mír s Talibánem podepsán. USA a NATO opustí Afghánistán do 14 měsíců

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám