Hlavní obsah

Mír s Talibánem podepsán. USA a NATO opustí Afghánistán do 14 měsíců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Do 14 měsíců se vojáci Severoatlantické aliance (NATO) a Spojených států amerických zcela stáhnou z Afghánistánu. Do 135 dní se mezitím sníží počet amerických vojáků v zemi na 8600. Ve společném prohlášení to v sobotu oznámily vlády USA a Afghánistánu. Prohlášení bylo vydáno krátce před podpisem mírové dohody mezi USA a afghánským radikálním hnutím Tálibán.

Foto: Pool, Reuters

Katarský ministr zahraničí šejk Mohamed bin Abdulrahmán s americkým protějškem Mikem Pompeem

Článek

Mírovou dohodu podepsaly USA a Tálibán v sobotu v katarské metropoli Dauhá. Delegaci USA na podpisové ceremonii vedl ministr zahraničí Mike Pompeo a americký zvláštní vyslanec pro Afghánistán Zalmay Khalilzad, který vyjednávání s Tálibánem od roku 2018 vedl. Tálibán pak zastupoval mimo jiné i jeden ze zakladatelů hnutí mulla Abdul Ghání Baradar.

Dohoda je základem pro budoucí stažení vojsk USA a dalších zemí Severoatlantické aliance z Afghánistánu a politické urovnání poměrů v zemi. Mírové uspořádání Afghánistánu mohou ale podle analytiků ohrozit vnitropolitické spory či neochota všech příslušníků Tálibánu dodržovat příměří.

Dnes neútočte, nařídil Tálibán svým bojovníkům. V Kataru se chystá podpis mírové smlouvy s USA

Blízký a Střední východ

O plánu na stažení západních vojsk informovaly vlády USA a Afghánistánu ještě před podpisem této dohody.

„NATO vítá oznámení prvních významných kroků pro mírové urovnání konfliktu v Afghánistánu,” uvedla v tiskovém prohlášení Aliance. Ta dodala, že nynější vývoj v zemi, kdy se USA s Tálibánem dohodly na omezení násilností, dláždí cestu k zevrubné mírové dohodě. „Vyzýváme Tálibán, aby využil této šance na mír,” uvedlo NATO.

NATO má v Afghánistánu nyní kolem 16 000 vojáků, kteří se podílejí na výcviku tamních sil, amerických vojáků je v zemi asi 13 000. Pokud Tálibán bude dodržovat podmínky dohody s USA, sníží Američané v nadcházejících 135 dnech početní stav svých vojáků na 8600.

Spojené státy se ve vládním prohlášení zavázaly, že budou poskytovat peníze na výcvik a vybavení afghánských bezpečnostních sborů. Chtějí také dohlížet na bezpečnostní rozhovory mezi Afghánistánem a Pákistánem.

Washington v prohlášení dále uvedl, že nepoužije vojenskou sílu proti územní celistvosti Afghánistánu a že nebude nijak zasahovat do vnitřních záležitostí země.

Konec války. Tálibán podepíše mírovou dohodu s USA

Blízký a Střední východ

Afghánská vláda slíbila, že bude spolupracovat s Radou bezpečnosti OSN na vyškrtnutí příslušníků Tálibánu ze sankčního seznamu, což by mělo být provedeno do 29. května.

Válku v Afghánistánu zahájily USA v čele s prezidentem Georgem Bushem mladším v reakci na teroristické útoky sítě Al-Káida z 11. září 2001. Těmto teroristům Tálibán poskytoval v zemi úkryt. Od roku 2001 zahynulo v Afghánistánu podle statistik serveru icasualties.org 3592 příslušníků zahraničních jednotek včetně 14 českých vojáků a 2448 amerických vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám