Hlavní obsah

Djokovič odletěl z Austrálie

Melbourne

Srbský tenista Novak Djokovič byl v neděli deportován z Austrálie poté, co soud zamítl jeho odvolání proti zbavení víza. Uvedla to stanice BBC. Podle listu The Guardian byl viděn, jak nasedl do letadla společnosti Emirates letícího do Dubaje. Stroj odstartoval krátce po 22:30 (12:30 SEČ).

Foto: Loren Elliott, Reuters

Novak Djokovič na letišti v Melbourne

Článek

Djokoviče v pátek zbavil víza ministr pro imigraci Alex Hawke, a to nejen ze zdravotních důvodů, ale také kvůli tomu udržení pořádku.

Obával se, že by přítomnost neočkovaného tenisty podpořila odpůrce očkování v zemi, a ti by mohli vyvolat nepokoje.

Pohledem Thomase Kulidakise: Djokovič, vakcíny a hon na čarodějnice

Komentáře

Djokovič po vynesení verdiktu uvedl, že je „mimořádně rozčarován“, ale rozhodnutí akceptuje. V Melbourne měl obhajovat loňské vítězství na Australian Open, kde vyhrál už devětkrát.

„Jsem zklamaný.“ Djokovič nebude obhajovat titul a musí opustit Austrálii

Zahraniční

Djokovičova obhajoba před třemi soudci stála na tom, že důvody, pro které byl zbaven víza, nejsou validní a jsou nelogické. Djokovič sice není očkován proti covidu, ale nikdy se nezapojil do tažení proti vakcínám.

Soudce James Allsop ale uvedl, že soud rozhodoval jen o tom, jestli byl krok ministra v souladu se zákonem, a ne jestli jeho rozhodnutí bylo správné.

Djokovič na Australian Open hrát nebude

Svět

Australský premiér Scott Morrison verdikt přivítal, jako „rozhodnutí udržet neprůchodnou hranici“ a „udržet Australany v bezpečí“.

Je to už podruhé v krátké době, kdy byl Djokovič v Austrálii zbaven víza, poprvé to bylo kvůli tomu, že nedodržoval nařízení proti covidu a vyplnil špatnou žádost o vstup. Poprvé soud, jemuž předsedal jiný soudce, rozhodl v Djokovičův prospěch.

Djokovič se hájil, že nemusí být očkován, protože v prosinci prodělal covid. Přiznal ale, že tehdy nedodržoval plně karanténu, neboť v době, kdy tvrdí, že měl pozitivní test, poskytl rozhovor novinářům z listu L´Equipe.

Djokovič přiznal porušení karantény

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám