Hlavní obsah

Další globální hrozba: Pandemii může způsobit i nový kmen prasečí chřipky

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking/Londýn

Nový kmen prasečí chřipky G4 EA H1N1 má potenciál vyvolat pandemii, uvedli čínští vědci. Kmen, který se objevil nedávno u prasat, může nakazit i lidi. Virologové se obávají, že by mohl dále zmutovat tak, že by se snadno přenášel z člověka na člověka a vyvolal globální pandemii.

Foto: Profimedia.cz

Dezinfekce vepřína v Číně.

Článek

I když to zatím není aktuální problém, má nový kmen prasečí chřipky všechny znaky toho, že už se adaptoval na lidi. Je proto nutné jej bedlivě monitorovat, napsali čínští vědci v článku v časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, který publikovali v pondělí. Urychleně by se podle něj měla zavést opatření ke sledování prasat i lidí pracujících na jatkách.

Už dříve se potvrdilo, že lidé pracující na čínských jatkách a ve vepřínech mají protilátky proti genotypu G4, který charakterizuje nový kmen. Při testech se našly protilátky na genotyp viru G4 u více než deseti procent pracovníků jatek a vepřínů, přičemž ve skupině mezi 18 až 35 lety to bylo 20,5 procenta. To ukazuje, že se virus přizpůsobil i lidem.

Koronavirus nabírá rychlost, čísla jsou rekordní

Koronavirus

Proti viru zatím není vakcína a u lidí se ještě vůči němu nevyvinula imunita, protože jde o nový kmen.

Riziko pandemie chřipky

Případný nový nebezpečný kmen chřipky patří mezi největší zdravotní rizika i v době aktuální pandemie koronaviru, uvedla stanice BBC. „Právě teď jsme znepokojeni koronavirem, ale nesmíme přestat sledovat potenciálně nebezpečné nové viry,“ uvedl profesor Nottinghamské univerzity Kin-Chow Chang a dodal, že i když nepředstavuje G4 EA H1N1 aktuální problém „neměli bychom ho ignorovat“.

Předchozí pandemii vyvolala v roce 2009 právě prasečí chřipka, která se objevila v Mexiku. Nakonec ale byla méně nebezpečná, že se očekávalo, protože mnoho starších lidí už mělo částečnou imunitu kvůli podobnosti viru A/H1N1pdm09 s jinými chřipkovými viry, které kolovaly mezi lidmi o několik let dříve.

Nový kmen je tomuto původci pandemie prasečí chřipky podobný, jde opět o prasečí chřipku typu EA H1N1, tedy o euroasijský typ ptačí chřipky (EA) , který se přenesl na lidi a prasata, ovšem s pozměněnými geny. Jde o genotyp g4, který začíná převažovat u původců prasečí chřipky od roku 2016.

Prasata napadají chřipkové viry jak z lidské linie, tak z ptačí linie. V plicích prasat se mohou navzájem při antigenním zvratu rekombinovat. Různé kmeny viru H1N1 se vyskytují v prasečí populaci po celém světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám