Hlavní obsah

Čína zatím nechce „soužití“ s covidem

Čína

Většina asijsko-pacifických zemí, které zpočátku vsadily na strategii tzv. nulového covidu, obrátila a nyní se smířila s určitou endemickou mírou nákazy. Čína jde opačným směrem.

Foto: China Daily, Reuters

Odebírání vzorku pro test na koronavirus ve Wu-chanu

Článek

Austrálie, Nový Zéland, Malajsie, Singapur, Vietnam či Thajsko nejprve s úspěchem sázely na uzavření hranic, masové testování a přísné uzávěry. S příchodem nakažlivější varianty delta letos na jaře se ale infekce mezi tamním nepromořeným obyvatelstvem začala logicky šířit více než ve státech s tolerantnějším přístupem, které to nejhorší už měly za sebou.

Většina nesmlouvavých vlád proto začala od léta spolu s rostoucí vakcinační kampaní uvolňovat restrikce, aby se naučila „soužití s virem“. „Varianta delta je už mezi námi. Je příliš pozdě na to, ji zastavit,“ vysvětlil indonéský expert Tikki Pangestu, bývalý šéf sekce výzkumu a spolupráce Světové zdravotnické organizace (WHO).

Ne tak Čína, průkopník strategie nulového covidu, která zůstává nadále nekompromisní. „Nejsme ještě připraveni prohlásit covid-19 za endemický. V tuto chvíli jde pořád o pandemii. Stále stojí za velmi vysokými počty úmrtí a naše veřejnost není na něco takového psychologicky připravena,“ vysvětlil ve středu Kao Fu, šéf čínského Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).

Čína dodatečně prověří tisíce krevních vzorků z Wu-chanu

Koronavirus

To však neznamená, že je Peking proti jakémukoliv zmírnění – spíše je v pozoru a vyčkává, zdůraznil. „O nové strategii diskutujeme, všechno je v pohybu,“ ujistil s tím, že úřady jsou stejně jako v minulosti připraveny na „jakékoliv přehodnocení“ přístupu ke koronaviru.

Také Čung Nan-šan, hlavní poradce čínské vlády v oblasti zdravotnictví a tvář boje proti covidu-19, tento týden připustil znovuotevření hranic, ovšem za určitých podmínek: až bude naočkovaných 80 až 85 procent z 1,4 miliardy Číňanů (nyní dostalo nejméně jednu dávku 78 procent z nich) a až u ostatních (zejména velkých) zemí klesnou případy nákazy. „Nemůžeme takto pokračovat (ve striktních opatřeních). Covid-19 je globální nemocí a to vyžaduje, aby se v boji proti ní Čína a zbytek světa spojily,“ zdůraznil.

Podle Kwok Kin-ona, profesora na Čínské univerzitě v Hongkongu, se čínské úřady obávají tří věcí: toho, že pětina populace stále není naočkovaná, výskytu nových variant a klesající imunity mezi vakcinovanými (tento týden proto začaly zájemcům podávat třetí dávku).

Čínská provincie Chu-pej skupovala PCR testy už půl roku před začátkem pandemie

Svět

Velké uvolnění? Snad za rok

Konec přísných restrikcí pravděpodobně nehrozí nejméně do příštího podzimu, protože Čínu do té doby čekají dvě velké události: únorové zimní olympijské hry, kdy by příjezd atletů z celého světa mohl vést k růstu nových případů, a říjnový stranický sjezd, který by mohl potvrdit neomezený mandát pro prezidenta Si Ťin-

pchinga. Hlava Číny jistě nebude chtít bojovat se vzestupem infekce a s nepřátelskými frakcemi uvnitř strany zároveň.

Reklama

Výběr článků

Načítám