Hlavní obsah

Čína dodatečně prověří tisíce krevních vzorků z Wu-chanu

Právo, CNN, mcm

Čína se chystá otestovat desítky tisíc vzorků z krevní banky ve Wu-chanu. Je to součást šetření o původu covidu-19. S odvoláním na nejmenovaného činitele čínské Národní zdravotní komise to oznámila americká stanice CNN.

Foto: ČTK/AP

Do Pekingu se navzdory covidu sjíždějí turisté z celé Číny.

Článek

Její zdroj řekl, že přípravy na testování už začaly. Potvrdil, že k němu dojde, jakmile vyprší dvouletá lhůta. Po tuto dobu se vzorky uchovávají pro případ, že by byly potřebné jako důkazní materiál v případných soudních sporech spjatých s dárci krve, od nichž pocházejí. Brzy vyprší dvouletá lhůta pro klíčové měsíce říjen a listopad 2019, kdy se podle většiny odborníků mohli koronavirem nakazit první lidé.

Liang Wan-nien, který vede čínský tým pracující v rámci Světové zdravotnické organizace (WHO) na vyšetřování vzniku nákazy, sdělil, že vzorky jsou zapečetěné a uskladněné. Čínští odborníci prý již „provedli několik posouzení a vyhodnocení metod testování a akčního plánu“, jímž se bude řídit další postup po uplynutí dvouleté lhůty.

Čína nevpustila vědce WHO do jeskyní, odkud pocházeli netopýři z Wu-chanu

Zahraniční

Předpokládá se, že vzorky z wuchanské krevní banky pokrývají celý rok 2019 a zahrnují velký vzorek obyvatel města, jež se loni stalo prvním centrem pandemie covidu-19.

Pokud byly vzorky správně uskladněny, mohou obsahovat známky prvních protilátek proti covidu, soudí odborníci.

„V reálném čase jsou to vzorky světově nejbližší (k době vzniku pandemie), které nám pomohou pochopit časový průběh této události,“ řekl Jen-čung Chuang, vedoucí pracovník americké Rady pro mezinárodní vztahy.

Čínská provincie Chu-pej skupovala PCR testy už půl roku před začátkem pandemie

Svět

„(Vzorky) budou určitě obsahovat zásadní vodítka,“ domnívá se Maureen Millerová, epidemioložka z americké Kolumbijské univerzity, podle níž je nutné zajistit také účast zahraničních odborníků. „Nikdo nebude věřit výsledkům, které oznámí Čína, pokud nebudou přítomni přinejmenším kvalifikovaní pozorovatelé,“ řekla.

William Schaffner z Vanderbiltovy univerzity řekl, že vzorky by mohly ukázat, kdo a kde se nakazil jako první a jaký byl jeho věk a povolání. „Běžnou praxí je vzorky zpětně identifikovat. Takže byste mohli získat základní demografické údaje: věk, pohlaví, bydliště. Všechny tyto údaje budou k dispozici,“ tvrdil.

Podle něj by vzorky měly být převezeny do Ženevy nebo na jiné neutrální místo, aby se testování mohli zúčastnit odborníci WHO.

Liang Wan-nien ale už v červenci řekl, že jakmile čínští odborníci vzorky prověří, „předají výsledky čínským i zahraničním expertním týmům“. To nenasvědčuje, že by k prověření vzorků byli povoláni experti z ciziny nebo že by se mohly zkoumat mimo Čínu.

Reklama

Výběr článků

Načítám