Hlavní obsah

Čínská provincie Chu-pej skupovala PCR testy už půl roku před začátkem pandemie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Instituce v čínské provincii Chu-pej začaly hromadně nakupovat PCR testy měsíce před tím, než se objevily první zprávy o šíření nového koronaviru. Analýzou nákupního chování na to přišla australská firma specializující se na kybernetickou bezpečnost Internet 2.0.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Jsme si jisti, že pandemie začala mnohem dříve, než Čína informovala,“ cituje ze zprávy společnosti Internet 2.0 zpravodajský server Nikkei Asia.

V roce 2019 prý provincie Chu-pej utratila za PCR testy v přepočtu 228,2 milionu korun, přičemž o rok dříve byla částka poloviční.

Poptávka provinční samosprávy a jejích institucí skokově vzrostla v květnu 2019. První zprávy o šířícím se infekčním zápalu plic neznámého původu v hlavním městě Chu-peje Wu-chanu se přitom objevily až v prosinci téhož roku.

Čínská armáda využila pandemie. Tváří se vlídně, aby posílila vliv Pekingu

Svět

První oficiálně zaznamenaný symptomatický výskyt covidu Čína datuje do 8. prosince 2019.

Testy polymerázové řetězové reakce (PCR) se sice nepoužívají výhradně pro prokazování přítomnosti nového koronaviru, náhlý růst zájmu o jejich nákup nicméně naznačuje, že si oficiální místa a odborná pracoviště mohla být vědoma hrozby šíření epidemie nové nemoci.

Data analyzovali bývalí zpravodajci

Podle Nikkei Asia firma Internet 2.0 sbírala a analyzovala volně přístupná data o poptávce a nákupu úřady. Na analýze pracovali bývalí pracovníci zpravodajských služeb Spojených států, Austrálie, Spojeného království a dalších zemí.

Zájem univerzit v provincii Chu-pej o PCR testy vzrostl v průběhu roku na dvojnásobek, čínské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí nakupovalo pětkrát víc, a úřady pro testování zvířat dokonce desetkrát víc.

Pátrání po původu koronaviru je na mrtvém bodě. WHO chystá další vyšetřování

Koronavirus

Analýza dat po měsících ukázala jasný nárůst poptávky v květnu, a to zejména v armádě a středisku pro kontrolu a prevenci nemocí.

„Domníváme se, že nárůst poptávky v květnu může značit skutečný začátek šíření infekce,“ cituje Nikkei Asia ze zprávy společnosti Internet 2.0.

Nákupy PCR testů prudce rostly také od července do října, a to zejména na wuchanské univerzitě vědy a technologie.

Instituce v roce 2019 utratila za testy osminásobně víc než o rok dřív. Univerzity přitom hrají spolu s nemocnicemi hlavní úlohu ve snahách potlačit šíření nových infekcí, podotýká zpráva společnosti Internet 2.0.

Nevědecký přístup, reaguje Čína

Čínská vláda závěry australské firmy odmítá jako vědecky nepodložené. Mluvčí tamního ministerstva zahraničí řekl agentuře Bloomberg, že spadají do stejné kategorie jako analýza dopravní situace u nemocnic ve Wu-chanu.

Nebo jako výsledek toho, kolikrát lidé vyhledávali slova „kašel“ a „průjem“. „Trasování viru je složitou vědeckou disciplínou, kterou by se měli zabývat vědci,“ uzavřel mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám