Hlavní obsah

Čína do šesti let vtrhne na Tchaj-wan, varoval americký admirál

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký admirál Philip Davidson, který velí americkým silám v Tichém a Indickém oceánu včetně šesté flotily, při úterním slyšení před senátním výborem pro ozbrojené síly varoval, že Čína v oblasti urychluje své snahy nahradit v roli hegemona USA a mohla by do šesti let podniknout invazi na Tchaj-wan nebo jeho část.

Foto: ČTK/AP

Tchajwanská F-16 doprovází čínský bombardér H-6 (upravený licenční Tupolev Tu-16)

Článek

„Obávám se, že akcelerují své ambice nahradit do roku 2050 USA a naši vedoucí roli v mezinárodním řádu postaveném na mezinárodním právu,“ řekl admirál a dodal: „Tchaj-wan je ještě předtím jedním z jejich cílů a já si myslím, že se hrozba projeví ještě v této dekádě, v příštích šesti letech.“

Tchaj-wan je od roku 1949, kdy se ho nepodařilo komunistickým jednotkám Mao Ce-tunga za občanské války ovládnout, pod neustálou hrozbou čínské invaze. Peking ho považuje za součást Číny, kterou jen nemá pod kontrolou. Tchaj-wan nikdy nevyhlásil nezávislost, ale považuje se za skutečného zástupce Číny a stále ho uznává 14 zemí. Peking na ně vytváří tlak, aby místo toho uznaly ČLR, a počet těchto zemí ubývá.

Hrozba vojenské síly Číny

Davidson varoval před rychlým vyzbrojováním Číny, která má už nyní ve službě o šedesát lodí více než USA. Nárůst vojenské moci Číny by podle něj mohl vytvořit pro USA „nepříznivou“ situaci, kdy bude omezena americká schopnost odstrašování. Čína v přilehlých mořích zesiluje svou přítomnost a v Jihočínském buduje na umělých ostrovech základny, aby podpořila své neoprávněné nároky, které na ně klade. Navíc Čína vylepšuje své protilodní střely na pozemních základnách, které mohou ztížit případný americký zásah u čínských břehů.

Americké námořní loďstvo už není největší, Čína staví lodě rychleji

Amerika

„Akumulujeme riziko, což může Čínu povzbudit, aby jednostranně změnila status quo předtím, než budou naše síly schopny efektivně reagovat,“ varoval admirál s tím, že některé kroky Číny a její vyzbrojování si nedokáže vysvětlit jinak, než že jde o „agresivní přístup“.

Ohrožené jsou i americké základny, potřebují lepší obranu 

„Dnes je cílem Guam,“ varoval Davidson a připomněl, že čínská armáda zveřejnila video se simulací útoku na ostrovní základnu, která velmi připomínala americké základny na Guamu a ostrově Diego Garcia.

Foto: Profimedia.cz

Souostroví Ma-cu leží na dohled od Číny

Požadoval, aby na Guamu byla instalována pozemní verze námořního protiraketového systému Aegis, schopná ničit čínské střely za letu. „Guam potřebuje být bráněn a připraven na hrozby, které přijdou v budoucnosti,“ řekl Davidson. Naléhal taky, aby se kromě systému Aegis v Austrálii a Japonsku našly peníze na zbraně delšího dosahu, aby „Čína věděla, že náklady na to, co požaduje, jsou příliš vysoké“.

„Širší spektrum střel s dlouhým doletem pro všechny naše síly, nejen ty na moři a ve vzduchu, ale i pozemní, je zásadně důležité pro stabilizaci stále méně stabilního prostředí v západním Pacifiku,“ řekl admirál.

Před 70 lety vyhlásil maršál na Tchaj-wanu Čínskou republiku

Historie

Neoprávněné čínské nároky

Napětí v oblasti roste poslední dekádu, kdy si Čína klade nároky na řadu ostrovů v Jihočínském a Východočínském moři navzdory tomu, že její nároky odmítl i soud v Haagu. Eskalovalo v posledních letech vlády prezidenta Donalda Trumpa, který čínské zboží podrobil clům a schválil dodávky zbraní pro Tchaj-wan. Čína pak navzdory pandemii zvýšila své vojenské aktivity jak v Jihočínském moři, tak v Tchajwanském průlivu. Peking zvyšuje zejména tlak na obyvatele odlehlého souostroví Ma-cu ležícího proti čínskému pobřeží. Doluje u něj písek a občas ho vypouští v zátoce, takže rybářům klesají úlovky.

Čína zvyšuje tlak na Tchaj-wan, vysílá k odlehlým ostrůvkům sací bagry

Svět

Ne všichni sdílejí admirálovo přesvědčení o brzké invazi, ale před Čínou varovala v listu The Guardian i Jessica Dunnová z organizace Projekt 2049, který se zabývá otázkou bezpečnosti v Asii: „Ačkoli nejsem přesvědčena, že Peking vyčerpal všechny možnosti až na invazi, obávám se, že s rostoucím narušováním tchajwanského (prostoru) tu je vyšší riziko nehody nebo špatného zhodnocení situace, které by mohlo dovést Čínu k ospravedlnění další vojenské eskalace.“

Terčem agrese by se mohlo stát právě souostroví Ma-cu, které leží jen deset kilometrů od čínského pobřeží, zatímco hlavní město Tchaj-wanu Tchaj-pej je vzdálené 206 km. Zatímco útok na hlavní ostrov by vedl k velké mezinárodní krizi, kvůli útoku na Ma-cu by se mezinárodní společenství angažovalo méně. Anexe Krymu v roce 2014 ukázala, že ochota zasahovat je relativně malá, pokud jde jen o anexi části území, což se ukázalo už u Abcházie a Osetie.

Reklama

Výběr článků

Načítám