Hlavní obsah

Čína zvyšuje tlak na Tchaj-wan, vysílá k odlehlým ostrůvkům sací bagry

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchaj-pej

Čína používá k tlaku na Tchaj-wan velmi neobvyklý prostředek. Vysílá k pobřeží tchajwanského souostroví Ma-cu sací bagry. Ty dolují písek a pak ho odvážejí na pevninu, kde se používá při stavbách. Pokud jsou dopadeny, tak ho vypouštějí v zátokách a ztěžují život místním obyvatelům. Tchaj-wan k nim vysílá své hlídkové lodě vyzbrojené vodními děly a kulomety.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE Nová zbraň Číny - ochromit tchajwanskou obranu pomocí bagrování písku v mořiVideo: AYA LIU, Reuters

 
Článek

Loni se Tchaj-wan potýkal se 4000 případy, kdy čínské sací bagry a lodě přepravující písek vpluly do tchajwanských vod, většinou těsně u námořní hranice. Počet je o 560 procent vyšší než v roce 2019, kdy podobných případů bylo 600. Činnost zachycují videa místních obyvatel.

Postiženi jsou zejména rybáři. Majitel restaurace s plody moře v přístavu Nan-gan 39letý Čchen Kuo-čiang si stěžoval, jak mu klesají úlovky. Před třemi lety chytil na udici za den několik desítek ryb, nyní je rád, když uloví jednu či dvě.

Představa, že by ostrůvky byly součástí jedné Číny, se mu nelíbí: „Nechceme být ovládáni pevninskou Čínou, protože chceme svobodu, která je na pevnině omezená.“ Kdyby hrozilo ovládnutí Tchaj-wanu, postavil by se mu: ”Napřed bych ukryl ženu a děti na bezpečném místě a pak bych se chopil zbraně a šel bojovat.“

Foto: AYA LIU, Reuters

BEZ KOMENTÁŘE Nová zbraň Číny - ochromit tchajwanskou obranu pomocí bagrování písku v moři

Podle tchajwanských představitelů je cíl Pekingu jasný - jde o tlak na Tchaj-wan, na jeho námořní síly, o snahu podrýt jeho autoritu zhoršit životní podmínky lidí na Ma-cu, které je na dohled čínského pobřeží. Leží od něj jen devět kilometrů, zatímco hlavní město Tchaj-wanu Tchaj-pej je vzdálené 206 km.

Bagrů přibývá 

Jeden z velitelů tchajwanské pobřežní stráže Lin Čie-minga ukazuje čínské lodě, které spatřil - jsou to dva sací bagry o výtlaku 3000 tun, které jsou mnohem větší než jeho hlídkový člun o výtlaku 100 tun. Pohybují se podél námořní hranice a dolují písek. U jedné není vůbec vidět její jméno, pouze lze spatřit na zádi čínskou vlajku, jméno druhé lodi je částečně zakryté, což ztěžuje podání stížností.

Čínský úřad pro záležitosti Tchaj-wanu, který okamžitě neopomněl označit Ma-cu a Tchaj-wan za nedílnou součást Číny, agentuře Reuters řekl, že tchajwanská obvinění o nelegálním dolování jsou nepodložené. Uvedl, že tchajwanské orgány své nároky na oblast používají „k zadržování čínských lodí a uchylují se k nebezpečným a násilným prostředkům vůči jejich posádkám“.

Úřad ale současně dodal, že už podnikl opatření proti nelegálním operacím u Ma-cu. V lednu podle tchajwanské pobřežní stráže Čína zabavila několik sacích bagrů. Jednání obou stran však v prosinci Čína odložila na neurčito a tchajwanská Rada pro záležitosti pevninské Číny uvedla, že se čínská komunistická strana zapojila do tohoto „obtěžování“ s cílem zvýšit tlak na Tchaj-wan.

Reklama

Výběr článků

Načítám