Hlavní obsah

„Ahoj rodino, míříme domů,” napsala žena těsně před havárií. Boeing se roztříštil o moře

Novinky, Jitka Zadražilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakarta

„Ahoj rodino, míříme domů,“ napsala Ratih Windaniová k selfie se svými třemi dětmi, když nastoupila do Boeingu 737-500 společnosti Sriwijaya Air. Stroj mířil z Jakarty do města Pontianak v západní části ostrova Borneo a krátce po startu havaroval. Vyšetřovatelé se domnívají, že se stroj rozbil o hladinu vody, napsal server deníku Daily Mail. Na palubě bylo 56 cestujících včetně sedmi dětí a šest členů posádky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Potápěči pokračují v pátrání na místě havárie letadlaVideo: Reuters

 
Článek

„Modlete se za nás,“ napsal její bratr Irfansjah Rijanto k fotografii rodiny, kterou zveřejnil na Instagramu krátce poté, co přišly zprávy, že letoun v sobotu čtyři minuty po startu zmizel z radarů. Vyděšený Irfansjah okamžitě zamířil na letiště. Nebyl sám, postupně se tam sjížděli další příbuzní cestujících. „Jsme bezmocní, můžeme jen čekat a doufat,“ řekl.

Jeho sestra měla původně odletět dřívějším spojem provozovaným společností NAM Air, ale na poslední chvíli se rozhodla, že odletí později. Nasedli proto do osudného boeingu aerolinek Sriwijaya Air. Žena s dětmi se vracela z třítýdenní dovolené zpět do 740 kilometrů vzdáleného Pontianaku na západě ostrova Borneo.

V Indonésii nalezli trup havarovaného letadla, kusy lidských těl

Svět

„Byl jsem tím, kdo je odvezl na letiště, pomohl jim s odbavením a zavazadly... Nemohu uvěřit tomu, co se stalo,“ řekl Irfansjah, když indonéští potápěči našli v neděli v Jávském moři části havarovaného letadla.

Podobně je na tom Rafiq Jusuf Al Idrus, kterému se měla vrátit jeho manželka, učitelka ze střední školy. Prázdniny trávila ve svém rodném městě Tegal. „Říkal jsem jí, že až dorazí do Pontianaku, dáme si k večeři satay,“ vyprávěl. Volali si spolu přes Whatsapp. „Už nastupovala do letadla a říkala, že počasí není dobré. Tak jsem jí řekl: ,Modli se, ať doletíš´.”

Vyšetřovatel indonéského Národního výboru pro bezpečnost dopravy (KNKT) Nurcahjo Utomo uvedl, že se stroj pravděpodobně rozlomil o vodní hladinu. Své tvrzení opírají o dosud nalezené části letadla.

Indonéský boeing se zřejmě zřítil do moře, rybáři už na místě objevili první trosky

Svět

„Nevíme to jistě, ale pokud se podíváme na trosky, jsou rozptýleny v oblasti, která není příliš široká,“ řekl Utomo a pokračoval: „Letadlo se pravděpodobně rozlomilo, když narazilo do vody. Pokud by explodovalo ve vzduchu, trosky by byly rozptýleny v podstatně širším prostoru,“ dodal.

Policie požádala rodiny, aby poskytly informace, které jim pomohou identifikovat všechna získaná těla, například zubní záznamy a také vzorky DNA.

Foto: Achmad Ibrahim, ČTK/AP

Části havarovaného stroje

Místní rybář jménem Solihin uvedl, že letadlo se zřítilo do moře poblíž jeho lodi. „Letoun se zřítil do moře jako blesk. „Bylo to docela blízko nás, trosky, jakési překližky málem zasáhly mou loď. Slyšeli jsme velkou explozi. Mysleli jsme si, že je to bomba nebo tsunami, protože poté jsme viděli velký rozstřik vody,“ popsal tragédii. Potvrdil, že vládlo špatné počasí, hodně pršelo.

Reklama

Výběr článků

Načítám