Hlavní obsah

Indonéský boeing se zřejmě zřítil do moře, rybáři už na místě objevili první trosky

Novinky, ČTK, Jakub Štěpánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakarta
Aktualizováno

Indonéské aerolinky Sriwijaya Air dnes odpoledne místního času (UTC+7) ztratily kontakt s letadlem Boeing 737-500 letícím z Jakarty. Na palubě spoje do města Pontianak v západní části ostrova Borneo je podle místních médií, na něž se odvolává agentura Reuters, přes 50 lidí. Po poledni středoevropského času se objevily zatím nepotvrzené informace o nalezení trosek letounu. Podle ministra zahraničí Petříčka nebyl na palubě žádný občan ČR.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Rybáři na místě objevili trosky, které by mohly patřit pohřešovanému boeinguVideo: Reuters

 
Článek

„V tomto okamžiku věc vyšetřujeme a koordinujeme s pátrací a záchrannou agenturou Basarnas a orgánem pro bezpečnost dopravy KNKT. Další informace zveřejníme, jakmile budeme vědět více,“ uvedla mluvčí ministerstva dopravy Adita Irawatiová.

Ačkoliv úřady informaci o zřícení stále nepotvrdily, podle serveru CNN Indonesia, který komunikoval s rybáři v okolí, už tři lodě objevily údajné trosky z letounu. Má se jednat zejména o kabely, trosky letadla a kusy oblečení. Na místě údajného dopadu letadla se rovněž objevila olejová skrvna. O možných ztrátách na životech zatím nejsou dostupné informace. Na palubě boeingu pohřešovaného v Indonésii podle ministra zahraničí Petříčka nebyl žádný občan ČR a patrně ani jiné země Evropské unie.

Podle televize Metro TV, kterou cituje agentura DPA, bylo na palubě 56 lidí včetně sedmi dětí a šest členů posádky, některé zdroje však informovaly dokonce o 62 lidech v letadle.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Letadlo krátce po startu prudce klesaloVideo: Reuters

„Čtyři minuty po startu letadlo kleslo během minuty o deset tisíc stop,” uvedl twitterový účet specializovaného webu Flight Radar 24. Letadlo nabralo výšku 10 900 stop (3,3 kilometru), poslední signál však odeslalo z výšky 250 stop (76 metrů) nad mořskou hladinou.

Foto: Profimedia.cz

Příbuzní a přátelé cestujících se na letišti modlí a pláčou.

Indonéské televizní kanály ukazují záběry z letišť v Jakartě a Pontianaku, kde pláčou a modlí se příbuzní a přátelé lidí, kteří letadlem cestovali.

Dopravní neštěstí včetně leteckých jsou v Indonésii poměrně časté. Na vině je podle BBC přeplněnost spojů, stárnoucí infrastruktura a nedostateční bezpečnostní normy.

Foto: Profimedia.cz

Na letišti v Jakartě se pohybují bezpečnostní složky.

Podle registračních dat se jedná o 27 let starý model Boeing 737-500. Samotné aerolinky zatím nechtějí vydávat oficiální stanovisko, dokud nebude zjištěno více informací. Let měl trvat zhruba 90 minut a stroj se měl většinou pohybovat nad Jávským mořem. Sriwijaya Air je nízkonákladová společnost, která létá do desítek domácích a zahraničních destinací.

V Indonésii se v říjnu 2019 zřítil do Jávského moře letoun Boeing 737 MAX indonéské letecké společnosti Lion Air. Na palubě stroje, který také odletěl z Jakarty, tehdy zahynulo 189 lidí. O pět měsíců později se zřítil další Boeing 737 MAX, který patřil společnosti Ethiopian Airlines. Boeing v reakci na obě nehody odstavil tento model na celém světě z provozu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám