Hlavní obsah

Tálibán postupuje, v době afghánské vládní krize ovládl další okres

Kábul

Tálibán ovládl další okres v provincii Farjáb, kde už před čtrnácti dny ovládl základu Činaja. V pondělí afghánské bezpečnostní síly opustily svou poslední základnu v okrese Ghúrmáč v provincii Farjáb na severu země. Uvedla to agentura DPA s odvoláním na místní úřady.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Příslušník afghánských bezpečnostních sil s kulometem zaujímá post.

Článek

Tálibán ve svém prohlášení na svých stránkách Hlas džihádu informoval, že „nepřátelští vojáci, kteří byli v obklíčení mudžáhidů více než rok, po dobytí centra správního střediska Ghúrmáč uprchli a celý okres je pod kontrolou mudžáhidů”.

Když se afghánská armáda v pondělí stahovala z okresu Ghúrmáč do provinční metropole Majmaní, přepadli povstalci její konvoj čítající zhruba 80 vozidel. Nejméně 25 vojáků zabili, 20 zranili a 16 vzali do zajetí, sdělil představitel provinční vlády Sadžíd Abdul Hášemí. Mluvčí afghánské armády v provincii doplnil, že při pondělních odvetných náletech na pozice Tálibánu se podařilo zabít 54 tálibů.

Tři roky dlouhé boje o Ghúrmáč si podle guvernéra provincie Nakibulláha Faíka „vyžádaly tisíc mrtvých afghánských vojáků“.

Foto: David Ryneš, Novinky

Provincie Farjáb

Když před dvěma týdny ovládl Tálibán základnu Činaja ve stejné provincii, vzdalo se Tálibánu přes čtyřicet vojáků, kterým došla munice a jídlo. Dalších 43 jich padlo. [celá zpráva]

Rozpory ve vládě

Tálibán dobyl okres Ghúrmáč během krize v afghánské vládě. V sobotu podal rezignaci bezpečnostní poradce Muhammad Haníf Atmara, který patřil k nejschopnějším prezidentovým mužům. Očekává se, že se přidá k opozici.

V neděli pak prezident odmítl přijmout rezignaci šéfa státního bezpečnostního velitelství Masúma Stanekzáího i demise ministrů obrany Tárika Šáha Bahrámího a vnitra Vajse Ahmada Barmaka. Vyzval je, aby pracovali na „zlepšení bezpečnostní situace v zemi“.

Nabízené demise ukázaly rozpory v afghánském vedení. Prezident Ašraf Ghání, který by chtěl v dubnu usilovat o znovuzvolení, ztrácí podporu. Zmatky v afghánské vládě také oslabily důvěru Washingtonu, že Ghání je vhodný partner pro posílení bezpečnosti v zemi.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Afghánský prezident Ašraf Ghaní

„Vláda je v hluboké politické krizi a pod ohromným vojenským tlakem,“ řekl listu Washington Post kábulský analytik Hárún Mir, „další fragmentace podkope americkou strategii v Afghánistánu.“

Podle nejmenovaného amerického experta, který působil v Afghánistánu, Gháního slabost může vést Tálibán k tomu, aby pokračoval ve válce. Spojené státy s ním přitom vedou jednání o konci konfliktu. [celá zpráva]

Tálibán už odmítl přijmout nabídku příměří, se kterou přišel Ghání. Rada bezpečnosti OSN ve svém pondělním jednohlasném prohlášení vyzvala hnutí Tálibán, aby příměří přijalo a „zahájilo přímé mírové rozhovory bez předchozích podmínek či hrozeb násilí”.

Kábul má zájem jednat s Tálibánem v Moskvě

Ghání v pondělí oznámil, že Rusko souhlasilo s posunem jednání o budoucnosti Afghánistánu v Moskvě, kterého se účastní kromě Tálibánu i Čína, Pákistán, Indie a Írán. Původně se měl konat 4. září, ale uskuteční se později, aby mohli přijet i zástupci afghánské vlády.

Kábul původně jet do Moskvy nechtěl, protože „rozhovory by měli organizovat a vést Afghánci”.

Reklama

Výběr článků

Načítám