Hlavní obsah

Pákistán

Foto: Profimedia.cz
Článek

Pákistánská islámská republika se rozkládá na jihu Asie, kde sousedí s indickým subkontinentem. Pátá nejlidnatější země světa se těší minimální prosperitě. Může za to zejména politická nestabilita a dlouhotrvající vnitrostátní i mezinárodní boje.

Islámský stát Pákistán se nachází v oblasti, kde vzniklo jedno z nejstarších lidských osídlení. Jeho současná podoba vzešla z rozdělení indického subkontinentu v roce 1947 a moderní stát během let čelil jak domácím politickým tlakům, tak regionálním konfliktům.

Během 60 let jeho existence země poznala čtyři převraty. Zdrojem nepokojů je mimo jiné nekontrolovatelná korupce a dlouhodobá politická nestabilita. Vláda dlouhodobě bojuje proti islámským radikálům, kteří podporují hnutí Tálibán i Al-Kaidu. Směrodatné jsou vleklé spory s Indií.

Územní spory se vlečou od založení státu

Islámská republika vznikla v 50. letech spojením Východního a Západního Pákistánu. Nedlouho na to byl Islámábád, dnes milionové centrum v severozápadní části země, ustanoven hlavním městem. Tlaky mezi východním a západním křídlem země však přetrvaly a vedly v roce 1971 k tomu, že se bengálsky hovořící část na východě za pomoci Indie odtrhla a vytvořila stát Bangladéš.

Konflikt Pákistánu s Indií o území Kašmíru má své kořeny v roce 1948 a naplno se rozhořel v roce 1965. Převážně muslimský Kašmír byl rozdělen mezi dvě země, ale spory o něj dosud neutichly. Vztahy se sousední Indií tak zůstávají na bodě mrazu, což umocňuje fakt, že obě země vlastní jaderné zbraně. 

Foto: Profimedia.cz

Karakoram v Himalájích v Pákistánu

Politické třenice posledních let

V roce 1999 se pod vedením generála pákistánské armády Parvíze Mušarafa uskutečnil puč a generál stanul v čele státu. Právě on měl největší zásluhu na sblížení země se Spojenými státy. Během jeho funkčního období však došlo ke zvýšení politické nestability a nárůstu islamistických radikálů, kteří se ukryli zejména v horách podél afghánské hranice. Odtud zahajovali své útoky na Pákistán a Afghánistán.

Foto: Profimedia.cz

Karáčí v Pákistánu

V roce 2007 se Mušaraf vzdal na nátlak veřejnosti armádního postu a dokonce povolil návrat Bénazír Bhuttové z exilu ve Spojených arabských emirátech, kam odešla koncem 90. let. Bhuttová, dcera někdejšího prezidenta a bývalá šéfka vládní Pákistánské lidové strany, se do Pákistánu vrátila a okamžitě se zapojila do politiky. V prosinci 2007 byla však zabita při bombovém útoku. Podle mnohých vydala příkaz k atentátu Mušarafova vláda.

Následujícího roku Parvíz Mušaraf pod nátlakem opozice rezignoval na funkci prezidenta. Vlna emocí po zavraždění Bhuttové vedla k posílení její Pákistánské lidové strany, do jejíhož čela usednul Bhuttové manžel Asíf Alí Zardárí a byl zvolen novým prezidentem. Ten se však brzy ukázal jako slabý a nepopulární prezident. Přispěly k tomu z velké části ekonomické problémy, jež pramenily jednak z globální finanční krize, jednak z ničivých záplav, které postihly zemi v létě 2010 a byly největší za posledních 80. let.

Foto: Profimedia.cz

Typická očista dvou mužů v Pákistánu

Rostly navíc konflikty mezi armádou a oblastmi kmenových území, kde se soustřeďovali islamističtí radikálové. V těchto oblastech kvete obchod s drogami a zbraněmi. Kvůli sporům se často střídala období vojenského a občanského práva, což jen přispívalo k destabilizaci vládní moci.

V problémovém hraničním pásmu se ukrýval i nejhledanější terorista světa Usáma bin Ládin, kterého americké jednotky na jaře roku 2011 objevily a zabily. Skutečnost, že se ale skrýval na území Pákistánu, jež se vydával za spojence USA, rozlítila Spojené státy. Někteří jejich představitelé se domnívali, že Pákistánci o bin Ládinově přítomnosti věděli. Vztahy s USA tak po letech opět ochladly.

Problémy a střety s radikály, atentáty i množství protivládních demonstrací trápí zemi dodnes.

Foto: Profimedia.cz

Seance muže v Karáčí v Pákistánu

Strádá také ekonomika

Pákistánská islámská republika se rozkládá na území kolem 800 tisíc kilometrů čtverečních. Napříč státem protéká řeka Indus, která jej protíná vedví. V severní části se nachází část Himalájí a nejvyšší hora, obávaná K2. Západní hranice s Afghánistánem je poměrně hornatá.

Jedná se o druhou nejlidnatější muslimskou zemi. Žije v ní odhadem 240 milionů lidí hlásících se k různým etnickým původům - Pandžábci, Paštuni, Sindhové, Hindustánci, Balúčové a příslušníci ostatních menšin. Až na malé výjimky jsou všichni vyznavači islámu. Úředními jazyky jsou urdština a angličtina.

Foto: Profimedia.cz

Děti v Péšaváru v Pákistánu

Tamní hospodářství trpí kromě nestabilní politické situace jednak neefektivním výběrem daní, jednak příliš velkým vlivem armády, která do významných podniků dosazuje své penzionované důstojníky. V roce 2008 byl Pákistán na pokraji bankrotu, od něhož jej zachránila finanční pomoc Mezinárodního měnového fondu v plánované výši 11 miliard dolarů. Drtivý dopad měly na tamní hospodářství obří záplavy.

Ekonomická situace se ale v posledních letech zlepšuje, v roce 2021 byla pákistánská ekonomika 23. největší na světě z hlediska HDP v paritě kupní síly.

Foto: Profimedia.cz

Klíčové je pro pákistánskou ekonomiku zemědělství, které se podílí z více než jedné pětiny na tvorbě HDP. Zaměstnává kolem 40 procent obyvatel a je typické svým feudálním charakterem. Pozemky jsou obvykle v rukou statkářů, již zaměstnávají nemajetné obyvatelstvo.

V průmyslovém sektoru má nejvýznamnější postavení textilní výroba. Pákistán je dokonce jedním z nejdůležitějších dodavatelů bavlněných textilních výrobků na světový trh. Země má několik jaderných elektráren, jejich potenciál ale příliš nevyužívá.

Články k tématu

Rada OSN pro lidská práva odsoudila Izrael

Rada OSN pro lidská práva (UNHRC) dnes schválila rezoluci odsuzující Izrael za činy v Pásmu Gazy, které lze podle ní přirovnat k etnickým čistkám nebo za...

Pákistán a Írán si ostřelovaly území

Pákistán v noci na čtvrtek zaútočil na cíle v Íránu podél společné hranice. Podle agentury Reuters při jednom z výbuchů zemřely tři ženy a čtyři děti....

Policie zatkla pákistánského expremiéra

Pákistánská policie zatkla bývalého premiéra a nynějšího opozičního vůdce Imrana Chána, kterého předtím soud odsoudil ke třem letům ve vězení za nezákonný...

Pákistánský expremiér Chán postřelen

Bývalý pákistánský premiér Imrán Chán byl postřelen při shromáždění ve Wazirabádu. Měl by být mimo nebezpečí, informuje Al-Džazíra. Šest dalších lidí rovněž...

Případ Hlůškové návratem končit nemusí

Kauza Češky Terezy Hlůškové zadržené v pákistánském Láhauru s devíti kilogramy drog se může i přes její propuštění domů opět otevřít, pokud by se proti ní...

Čína a Rusko spolupracují s Tálibánem

Čína a Rusko budou s největší pravděpodobností spolupracovat s hnutím Tálibán v Afghánistánu. Čína uvedla, že s ním chce navázat přátelské vztahy. S jeho...

U Pákistánu uvízla obří kontejnerová loď

Na mělčině nedaleko pákistánského města Karáčí uvízla obří nákladní loď. Plavidlo o výtlaku 36 tisíc tun bez nákladu kontejnerů se Pákistánci od pondělí –...