Hlavní obsah

Předáci Tálibánu nabízejí informace o al-Káidě, hlásí Kábul

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Někteří vůdci afghánského povstaleckého hnutí Tálibán nabízejí informace o teroristické síti al-Káida a jejích členech. Podle listu The Wall Street Journal (WSJ) to tvrdí afghánští vládní představitelé. Tálibové tím podle Kábulu chtějí dokázat, že k rozhovorům o míru s vládou přistupují vážně.

Foto: Wahdat , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Článek

Prohlášení podle WSJ mimo jiné dokumentuje novou snahu omezit vliv Pákistánu na dění v Afghánistánu po zastřelení šéfa al-Káidy Usámy bin Ládina americkými silami v pákistánském Abbóttabádu.

Nejmenovaní afghánští představitelé dokonce uvedli, že informace, které poskytli předáci Tálibánu, vedly k zadržení Umara Pateka považovaného za strůjce bombových útoků na Bali v roce 2002. Indonésan Patek byl letos zatčen pákistánskými složkami v Abbóttabádu, ve stejném městě, kde se do minulého týdne skrýval bin Ládin.

Pákistánská tajná služba ISI tvrzení Afghánců odmítá s tím, že se jen snaží udělat dojem na USA. Stejně tak je zamítl mluvčí Tálibánu a rovněž pracovníci amerického ministerstva obrany nepovažují za pravděpodobné, že by k zatčení Pateka přispěly afghánské služby.

Spojenci hrozí Tálibánu bin Ládinovým osudem

Jeden americký představitel obeznámený s průběhem mírových rozhovorů Kábulu s Tálibánem však potvrdil, že relativně vysoce postavení velitelé Tálibánu poskytly užitečné informace o al-Káidě. „Nevíme, jestli je to součástí dohody o smíření, nebo je to jen skupina odštěpenců, kteří se bojí, že po nich půjdou americké speciální síly,“ uvedl zdroj.

Afghánští a američtí představitelé po likvidaci bin Ládina vyzvali Tálibán, aby se vzdal boje a přistoupil k jednání, jinak ho čeká podobný osud. Američané žádají, aby Tálibán v první řadě přerušil styky s al-Káidou.

Reklama

Výběr článků

Načítám