Hlavní obsah

FLiRT straší vědce. Nová mutace koronaviru je odolnější vůči současným vakcínám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nárůst potvrzených případů covidu-19 hlásí britští i američtí zdravotníci. Důvodem je nový kmen koronaviru KP.2 a KP1.1, který dostal název FLiRT a vykazuje zvýšenou odolnost vůči současným vakcínám.

Foto: Reuters

Koronavirus SARS-CoV-2

Článek

Zatímco americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) zjistilo podle amerického deníku USA Today novou mutaci sledováním odpadních vod, britští vědci podle listu The Mirror vycházejí ze vzorků odebraných pacientům při testování. Podle CDC mutace FLiRT tvořila v dubnových vzorcích zhruba čtvrtinu všech případů ve Spojených státech, v Británii to je kolem 17 procent.

Megan Ranneyová, expertka na veřejné zdraví z americké Yaleovy univerzity, uvedla, že nová mutace se vyznačuje především změnami ve spike proteinu, na nějž jsou zaměřeny současné mRNA vakcíny proti koronaviru. To způsobuje, že FLiRT je proti nim mnohem odolnější než předchozí varianty SARS-CoV-2.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Zaměstnanci firmy Daikin v Plzni v respirátorech. Snímek z října 2021 během jednoho z vrcholů pandemie koronaviru v Česku.

K tomu podle CDC v USA pouze 22,6 procenta dospělých uvedlo, že od září 2023 dostali vakcínu proti covidu aktualizovanou pro období 2023-24.

„Máme populaci lidí s ubývající imunitou, což zvyšuje náchylnost k dalším mutacím,“ potvrdil údaje CDC Thomas Russo, odborník na infekční nemoci z univerzity v Buffalo.

Vědci se obávají, že se KP.2 a KP1.1 brzy mohou stát dominantní mutací po celém světě. „Jak se virus bude šířit, může být obtížnější jej zastavit,“ konstatuje podle The Mirror britská Agentura pro zdravotní bezpečnost.

FLiRT přidal „mozkovou mlhu“

Obvykle se covid-19 projevuje jako infekce horních cest dýchacích, u části nemocných se rozvíjí pneumonie s potenciálně závažným, v některých případech i fatálním průběhem.

První případy onemocnění tímto koronavirem na konci roku 2019 byly spojovány s návštěvou tržiště s mořskými plody a živými zvířaty ve městě Wu-Chan. Později se objevila řada dalších hypotéz včetně úniku z laboratoří při experimentování.

Průměr inkubační doby se uvádí na 4 až 5 dní, s tím, že rozsah inkubační doby se obvykle udává až 14 dní. Základním způsobem přenosu je přímý mezilidský kontakt.

K příznakům covidu-19 může patřit horečka, únava, suchý kašel, bolesti kloubů, svalů, hlavy, bolest v krku, dušnost, ztráta nebo porucha čichu či chuti, zvracení, průjem. U mutace FLiRT se uvádí také „mozková mlha“. Pacienti uvádějí, že se v tomto stavu cítili méně bdělí a vědomí si situace kolem sebe.

AstraZeneca stahuje celosvětově vakcínu proti koronaviru

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám